Gemeente Roermond

Roermond, 12 november 2002

Primeur voor Limburg

Gemeente Roermond ruimt luiers op!

In januari 2003 start de gemeente Roermond met het gescheiden inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal. Het gaat hierbij om een proefproject voor de periode van een jaar, in samenwerking met de gemeente Swalmen. Het bedrijf Knowaste uit Arnhem zorgt ervoor dat bijna al het ingezamelde afval wordt hergebruikt Hierdoor hoeft minder restafval te worden gestort en worden grondstoffen voor de productie van papier en kunststof bespaard. Momenteel zamelt nog geen enkele gemeente in Limburg dit afval gescheiden in.

Containers kinderdagverblijven en milieupark
Om ervaring op te doen met de inzameling en een goed inzicht te krijgen in de kosten, is besloten eerst een proefproject van een jaar te doorlopen. Gedurende de proef zullen bij een vijftal kinderdagverblijven, verspreid over de gemeente Roermond, containers worden geplaatst waarin luierafval kan worden gedeponeerd. Ook kunnen inwoners terecht bij het milieupark, waar eveneens een container wordt geplaatst. Daar kunnen ook inwoners van de gemeente Swalmen hun luiers inleveren. Voor het inleveren van luiers worden speciale luierzakken beschikbaar gesteld. Deze luchtdichte en hersluitbare zakken worden geproduceerd door Knowaste. Ze zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als het plastic uit luiers, waardoor zij gemakkelijk recyclebaar zijn.

Milieuvoordeel
In het recyclingprocédé van Knowaste wordt hoogwaardig papier en plastic teruggewonnen. De poep en urine worden biologisch afgebroken; het daarbij vrijkomende slib wordt gecomposteerd. Alleen het absorberende materiaal (zo'n 2 à 3 procent van het afval) kan op dit moment nog niet worden hergebruikt. Het recyclen van luier- en incontinentieafval betekent zowel een afname van de te storten hoeveelheid restafval als een besparing van grondstoffen voor de productie van papier en kunststof.

Minder ruimte nodig
Mensen die luiers gebruiken, merken dit in hun afvalbak. Een aantal huishoudens in Roermond heeft daarom een tweede duobak en daarvoor moet men extra betalen. Door luiers gescheiden in te zamelen wordt een hoop ruimte bespaard. Wellicht genoeg om de tweede duobak terug te geven aan de gemeente en zo goedkoper uit te zijn.