Ingezonden persbericht


Bedrijfsleven, Ministerie en Voedselautoriteit werken samen aan het transparant maken van de voedselkolom

Op 12 november installeert de Minister van Landbouw Natuurbeheer en Visserij, dr. Cees Veerman, het Platform Transparantie. Het Platform, onder voorzitterschap van de bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, prof. dr. Aalt Dijkhuizen, heeft tot doel een goede informatie-uitwisseling tot stand te brengen tussen alle partijen binnen de voedselkolom. Deze zogenaamde transparantie moet leiden tot verdere verbetering van de voedselveiligheid. De eerste drie projecten worden uitgevoerd in de pluimveesector, de vissector en in de varkenssector.

Binnen de betrokken productiebedrijven is al veel veel informatie beschikbaar over de herkomst, kwaliteit en productiewijze van ons voedsel. De volgende stap is informatie hieruit toegankelijk te maken voor anderen om daarmee de voedselkolom als geheel transparanter te krijgen. Zo hebben overheid en controlerende instanties behoefte aan snelle en simpele controle-mechanismen, en verlangt de consument dat er bij crises snel en adequaat gereageerd kan worden. Het biedt de betrokken bedrijven voorts de mogelijkheid om hun inspanningen op dit terrein beter zichtbaar te maken.

Om dit alles gerealiseerd te krijgen is er een goede informatie-uitwisseling nodig tussen de voortbrengende partijen, de overheid, de controlerende instanties en de consument. Er moet overeenstemming komen over welke informatie wanneer en voor wie relevant is en een 'informatie-snelweg' waarover die informatie snel kan worden uitgewisseld.

De voorlopers in de voedselproductiekolom die zelf intern beschikken over geavanceerde informatiesystemen (tracking & tracing), hebben deze uitdaging herkend en de handschoen opgepakt. Zij hebben de aanzet gegeven tot een aantal gerichte initiatieven die moeten bijdragen tot de gewenste transparantie. Daarbij hebben ze elkaar gevonden in het Platform voor Transparantie dat op 12 november wordt geïnstalleerd door demissionair landbouwminister dr. Cees Veerman. Het platform wordt geleid door prof.dr.ir. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.. De deelnemende partijen gaan via maximaal zes praktische proefprojecten (pilots) daadwerkelijk aan de slag met het creëren van transparantie in hun delen van de voedselkolom. De overheid stelt voor iedere pilot 1 miljoen Euro ter beschikking. De tussenresultaten en einduitkomsten van deze pilots zijn openbaar, zodat andere bedrijven en spelers in de voedselkolom daarop aan kunnen haken.

De eerste projecten die nu door het platform worden opgestart hebben betrekking op de kolom voor pluimveevlees (met als trekkers de bedrijven Storteboom en Nutreco Pingo Poultry), de kolom voor varkensvlees (met als trekkers de bedrijven Dumeco en Nutreco Hendrix Meat Group) en de kolom voor vis (met als trekkers de bedrijven Zeehaven IJmuiden N.V. en Seafood Partners). Als deze projecten goed op gang zijn is het de bedoeling nog 3 pilots te starten in andere sectoren. Het project heeft een doorlooptijd van 4 jaar.

Noot voor de redactie

Ingezonden persbericht