Ingezonden persbericht

Persbericht / nr. 066
Wageningen UR investeert fors in modern computernetwerk

Wageningen Universiteit en Researchcentrum gaat een bedrag van bijna 8,5 miljoen Euro investeren in een modern computernetwerk. Het netwerk wordt gebruikt door studenten en wetenschappers en medewerkers van de universiteit en de landbouwkundige onderzoeksinstellingen van Wageningen UR. Wageningen Universiteit en Researchcentrum creëert hiermee voor studenten een ideale omgeving voor een moderne en toekomstgerichte leeromgeving. In 2003 wordt het project afgerond.

Moderne en snelle ICT-faciliteiten zijn onontbeerlijk voor het moderne wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Vorig jaar realiseerde Wageningen Universiteit een modern onderwijsgebouw met, naast pc-werkplekken voor studenten, ook goed uitgeruste werkgroepsruimten voor studentenprojecten en een collegezaal die voorzien is van de nieuwste technieken op het gebied van teleconferencing. Deze laatste ruimte wordt ondermeer gebruikt voor teleleren dat voortvloeit uit samenwerkingsverbanden met o.m. het Van Hallinstituut in Leeuwarden en buitenlandse universiteiten. Binnenkort wordt in het kader van de omvangrijke nieuwbouwplannen nog zo'n onderwijsgebouw gerealiseerd.

Tegelijkertijd werden alle studentenkamers van de woningcorporatie SSHW voorzien van een supersnelle kabelaansluiting, waardoor de studenten, tegen een uiterst gering abonnementstarief, toegang hebben tot de bibliotheek, het on line roosterboekjes, het on line inschrijven voor tentamens en inzage kunnen krijgen in hun cijfers. Het netwerk dat Wageningen Universiteit en Researchcentrum nu realiseert maakt het mogelijk dat tal van nieuwe faciliteiten voor onderzoekers en studenten kunnen worden ontwikkeld. Dat gaat van een goed beheer(s)baar uniform e-mailsysteem tot het ontwikkelen van netwerk gebaseerde bedrijfsprocessen en onderzoekondersteuning, alsmede nieuwe vormen voor teleleren. Met het computernetwerk WURNet wordt een snelle en beveiligde verbinding gerealiseerd.

Twee jaar geleden is Wageningen UR opgericht als samenvoeging van de Landbouwuniversiteit Wageningen en alle DLO-instellingen voor landbouwkundig onderzoek. Hierdoor ontstond een organisatie met 5000 studenten en 6000 medewerkers, verdeeld heel Nederland met een centrale vestiging in Wageningen. De samenwerking tussen opleiding en onderzoek kreeg hiermee een nieuwe dimensie: Wageningen Universiteit en Researchcentrum is wereldwijd een van de grootste onderwijs- en onderzoeksinstellingen in het domein van Voedsel en Groen Ruimte. Het stijgende aantal internationale en nationale mastersstudenten is het bewijs dat het concept aanspreekt, evenals het grote aantal internationale samenwerkingsverbanden met prestigieuze instituten en universiteiten.



Ingezonden persbericht