Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie Economische Samenwerking

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

11 november 2002

Behandeld mw. mr.

mw. mr. drs. I.R. Kist

Kenmerk

DES/IR-374/02

Telefoon

070 ­ 348 5381

Blad


1/2


Fax

070 ­ 348 6386

Bijlage(n)

CPT-rapport

E-Mail

ir.kist@minbuza.nl

Betreft

Het rapport van het Comité ter Voorkoming van foltering en Onmenselijke of VernederendeBehandeling of Bestraffing (CPT)

Zeer geachte Voorzitter,

Het Europees Comité ter Voorkoming van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) heeft van 17 tot en met 26 februari 2002 een bezoek gebracht aan Nederland en aan de Nederlandse Antillen. Op 2 september jongstleden is een tweeledig rapport over dit bezoek verschenen. Eerder heeft het CPT een bezoek gebracht aan Nederland in augustus/september 1992 en in november 1997. Het CPT is een onafhankelijk comité van de Raad van Europa dat bevoegd is plaatsen te bezoeken waar mensen hun vrijheid wordt ontnomen, zoals politiebureaus, detentie-instellingen, TBS-klinieken, verpleeg- en verzorgingshuizen, en plaatsen voor vreemdelingenbewaring.

Het CPT heeft in Nederland geen sporen van foltering aangetroffen, noch hebben incidenten plaatsgevonden waarbij functionarissen personen niet correct behandelden. Het CPT heeft zijn informatie enerzijds verkregen door een bezoek te brengen aan verpleeghuizen, detentiecentra, plaatsen voor vreemdelingenbewaring, de Extra Beveiligde Inrichting te Vught en politiebureaus. Anderzijds heeft het CPT informatie ingewonnen bij een aantal mensenrechtenorganisaties en de Nationale ombudsman.

Evenals in 1997 en 1992, is het CPT in het algemeen zeer te spreken over de voorzieningen in de bezochte instellingen. Het Comité doet wel een aantal aanbevelingen ter verbetering van de omstandigheden en behandeling van personen wiens vrijheid is ontnomen. Voor wat betreft personen in politiecellen hebben de aanbevelingen onder meer betrekking op het luchten, de verstrekking van leesmateriaal en bijstand door een advocaat. Verder zijn er aanbevelingen inzake de Extra Beveiligde Inrichting te Vught en het arbeidsklimaat voor het personeel in penitentiaire inrichtingen.

Het CPT heeft de Nederlandse regering verzocht binnen zes maanden na het uitbrengen van het rapport te reageren op de aanbevelingen, opmerkingen en verzoeken om informatie. Het kabinet beraadt zich thans op de aanbevelingen van het CPT.

Vooruitlopend op deze reactie, moge ik u hierbij ­ na overleg met het CPT ­ mede namens mijn ambtgenoten van Justitie, voor Vreemdelingenzaken en Integratie, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Defensie en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een exemplaar doen toekomen van het rapport.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

===