Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave woensdag 13 november 2002

* ZEVENTIEN VREEMDELINGEN AANGEHOUDEN
De politie van het district Rotterdam-West heeft dinsdagmiddag en
-avond op grond van de Vreemdelingenwetgeving onderzoeken in gesteld in woningen aan de Hooidrift, de Mathenesserdijk, de Aelbrechtskade en de Willem Buytewechstraat. In de woningen bleken in totaal 17 illegaal in Nederland verblijvende mannen, vrouwen en kinderen in de leeftijd van 8 tot 40-jaar en afkomstig uit Bulgarije te verblijven. In de woning aan de Aelbrechtskade werd ook nog een kleine hennepkwekerij aangetroffen. Er stonden zo'n 70 hennepplanten. De hennepplanten alsmede de voor de groei gebruikte apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De aangehouden vreemdelingen werden overgedragen aan de Vreemdelingendienst voor verder onderzoek en ter uitzetting. Maandag werden in de regio ook al 14 illegaal in Nederland verblijvende Bulgaren aangehouden. De in totaal 31 aangehouden vreemdelingen zijn inmiddels het land uitgezet.


* ACHT VERDACHTEN BIJ POLITIE-ACTIES WEST-KRUISKADE EN OMGEVING

Personeel van de wijkpolitie van het district Centrum heeft dinsdagmiddag en -avond, samen met de Flying Squad en met ondersteuning van cameratoezicht, op de Westkruiskade en omgeving en het centraal Station en omgeving, acties gehouden in het kader van 'Keep Cleaning'. Dit ter bestrijding van de overlast, de acties waren met name gericht op dealers en gebruikers.

In totaal werden acht mensen aangehouden voor het dealen van drugs en openlijk gebruik. Negen mensen kregen een verblijfsontzegging. Verder zijn er oproepingen uitgeschreven voor wildplassen en openlijk gebruik van verdovende middelen. Er werden gebruikershoeveelheden cocaïne en heroïne in beslag genomen. Eén verdachte is overgedragen aan de Vreemdelingendienst


* BRAND IN CLUBGEBOUW
Dinsdagavond omstreeks half acht brak door nog onbekende oorzaak brand uit in het drijvend clubgebouw van een scoutinggroep aan het Mallegat (Persoonshaven). De brandweer, die het alarm middelbrand maakte, gaf om acht uur het sein brandmeester. Een langszij liggende sleepboot liep verf-, rook- en waterschade op. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De Technische Recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Avonduitgave dinsdag 12 november 2002

* VERDACHTE SCHIETPARTIJ
(Zie ook persbericht van 22/03/2002)
OUDDORP - Op woensdag 6 november jl. heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam de gevangenhouding bevolen van een 59-jarige man met de Nederlandse nationaliteit en wonend in Hongarije. De man wordt verdacht van een schietpartij, die in de avonduren van donderdag 21 maart jl. plaatsvond op de Oude Nieuwlandseweg. Daarbij werd een 58-jarige man bij z'n woning van korte afstand met een vuurwapen in het hoofd geschoten. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond. Uit een onderzoek, dat rechercheurs van het district De Eilanden, na de schietpartij instelden, bleek dat de verdachte zich in Hongarije bevond. Na een Internationaal Rechtshulpverzoek hielden de justitiële autoriteiten in Hongarije de verdachte medio september jl. aan. De verdachte werd op 28 oktober jl. aan de Nederlandse autoriteiten uitgeleverd en op de Luchthaven Schiphol aangehouden.

(Persofficier van Justitie).


* ROODLICHTCONTROLES
Politiepersoneel van de districten Feijenoord-Ridderster en De Noordhoek hielden dinsdagmorgen roodlichtcontroles. Tussen negen uur en kwart voor elf werden rond de kruising Pretorialaan en Maashaven 19 processen-verbaal uitgeschreven voor het negeren van een rood verkeerslicht. Vier automobilisten gingen op de bon voor het niet handsfree-bellen en het onnodig claxonneren. E'n bromfietser kreeg een bekeuring omdat hij niet in het bezit was van een bromfietscertificaat. Tussen acht en tien uur werd gecontroleerd op de kruising Noordsingel, Bergweg en Bergsingel. Hier werden 20 processen-verbaal uitgeschreven aan automobilisten voor het negeren van een rood verkeerslicht.


* RAMKRAAK BENZINESTATION
Dinsdagmorgen omstreeks half vijf werd met een graafmachine een groot stuk uit de achterwand van een benzinestation, waar de kantoorruimte was gevestigd, aan de Doenkade geslagen. De voor de ramkraak gebruikte graafmachine was ontvreemd in de Spaanse Polder. De vloer van het benzinestation kwam blank te staan doordat tijdens de ramkraak een waterleiding was gesprongen. Door de ramkrakers werd een nog onbekend geldbedrag als buit weggenomen.


* VERKEERSCONTROLE
Politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum hield dinsdagmorgen tussen half elf en twaalf uur op de Nieuwe Binnenweg een verkeerscontrole. In totaal werden 12 processen-verbaal uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, ongeldige APK en het niet goed leesbaar zijn van het rijbewijs.


* AANHOUDING VERDACHTE MET VERDOVENDE MIDDELEN

Surveillerende politiemensen hielden dinsdagmiddag omstreeks kwart voor twee op de Hillevliet een 23-jarige man uit Rotterdam aan. Hij werd verdacht van het dealen van verdovende middelen. Op grond van de Opiumwet werd de auto van de verdachte onderzocht. In de auto werden 30 zakjes heroïne en 75 zakjes cocaïne aangetroffen en in beslag genomen. De man werd aangehouden en ingesloten.


* BRAND IN WONING
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Dinsdagmiddag werd een 43-jarige bewoner van de Purmerhoek door rechercheurs van het district Oost op vrije voeten gesteld, nadat hij 's morgens rond half vijf was aangehouden, verdacht van brandstichting in z'n flatwoning. Na onderzoek bleek dat de brand door kortsluiting in geluidsapparatuur in de woonkamer was ontstaan. De uitslaande brand, die omstreeks half vier dinsdagmorgen vroeg ontstond, vernielde de flatwoning. Uit voorzorg moest een aantal belendende flatwoningen worden ontruimd. De bewoners konden daar later in terugkeren.


* HANDTELEFOON IN BESLAG GENOMEN EN PROCES-VERBAAL VOOR DOEN VAN

VALSE MELDING
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Dinsdagmiddag rond half één werd in het Schollebos een 18-jarige knaap uit Rotterdam aangehouden voor het doen van een valse melding, waarvoor naast enkele surveillancewagens, een hondenwagen en een politiehelikopter ook een compleet duikteam van de brandweer uitrukte. De jongen had via z'n handtelefoon bij de politiemeldkamer gemeld dat hij er getuige van was dat een man een verzwaarde tas in het water had gegooid en daarbij in gezelschap was van een schaars geklede vrouw. Via z'n mobieltje gidste de jongen de hulpdiensten naar de plaats en meldde ook dat de man en de vrouw zich in de bosjes schuil hielden. Terwijl duikers van de brandweer te water gingen op zoek naar de tas, speurden de hondengeleider en de bemanning van de helikopter naar de man en de vrouw. Daarbij werden noch de tas noch de man en de vrouw aangetroffen. Eén van de politiemensen herkende vervolgens in de knaap, die was uitgerust met een politiescanner, een jongen die regelmatig bij meldingen ter plaatse staat en nogal 'kickt' op politie-inzet. Omdat dit soort meldingen niet wordt gewaardeerd, werd de jongen aangehouden voor het doen van een valse melding en werd z'n handtelefoon in beslag genomen. In de loop van de namiddag werd hij, na het opmaken van proces-verbaal, weer op vrije voeten gesteld.


* HENNEPKWEKERIJEN ONTMANTELD
Politiepersoneel van de district West en Zuid ontmantelden dinsdagmiddag, naar aanleiding van klachten over stankoverlast, een hennepkwekerij in de Dirk Hoffstraat en een hennepkwekerij aan de Wolphaertsbocht. In de kelder van een benedenwoning in de Dirck Hoffstraat werden 800 hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur in beslag genomen, terwijl eveneens in de kelderruimte van een woning aan de Wolphaertsbocht 250 hennepplanten en groei-apparatuur werden aangetroffen. Personeel van Eneco constateerde op beide locaties dat de voor de kwekerijen benodigde stroom illegaal werd afgetapt en sloot de
elektriciteitsvoorziening af. In beide woningen werden geen personen aangetroffen.


* POLITIEMAN IN NEUS GESTOKEN
Dinsdagmorgen omstreeks kwart over tien werd een politieman van het district Rotterdam-West in de Albregt-Engelmanstraat door een 25-jarige Rotterdammer met een schroevendraaier in z'n neus gestoken. Daarbij werden de neus en een tussenschot doorboord. De politieman moest zich in het Erasmus Medisch Centrum aan z'n verwondingen laten behandelen. Een aantal politiemensen was na een melding over overlast naar een woning in de Albregt-Engelmanstraat gegaan, waar de 25-jarige Rotterdammer op straat onenigheid had met een daar wonende vrouw. Daarbij hield de Rotterdammer een schroevendraaier in z'n hand. Toen zij hem aanriepen kwam de man op de politiemensen toegelopen en stak plotseling een politieman in diens neus. De Rotterdammer werd vervolgens aangehouden en in verzekering gesteld.


* VREEMDELINGEN BIJ TWEE GLASTUINBOUWBEDRIJVEN AANGEHOUDEN

BLEISWIJK - Personeel van de Vreemdelingenpolitie hield dinsdagmorgen, in samenwerking met collega's van de Belastingdienst, Arbeidsinspectie en Bedrijfsverenigingen, controles bij twee glastuinbouwbedrijven in Bleiswijk. In totaal werden negen buitenlanders, voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa, aangehouden. Zes werden daarbij in vreemdelingenbewaring gesteld. Drie buitenlanders werden na opgemaakt proces-verbaal heengezonden omdat zij nog in diverse procedures tot verblijf liepen. Tegen de betrokken bedrijven werd eveneens proces-verbaal opgemaakt.