Gemeente Leeuwarden

Bodemverontreiniging De Tolve in Goutum

Bodemonderzoek 1 In november 2000 is in opdracht van de gemeente een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de algemene bodemkwaliteit in Leeuwarden. Uit de verwerking van de gegevens blijkt dat aan de Tolve in Goutum een cadmiumverontreiniging zit. De gemeente Leeuwarden vindt het noodzakelijk om de verontreiniging nader te onderzoeken en heeft de bewoners verzocht medewerking te verlenen aan een vervolgonderzoek.

Cadmium is een metaal dat vrijkomt bij de winning van zink, lood en koper en wordt gebruikt als kleurstof, in kunststoffen en in accus en batterijen. Door middel van nader onderzoek moet worden vastgesteld waar de verontreiniging zich precies bevindt, wat de omvang van de verontreiniging is, of er sprake is van gezondheidsrisicos en hoe de verontreiniging is ontstaan. Daarvoor is het nodig om van ieder perceel waar het gemiddeld gehalte destijds betrekking op had, nu een apart analyseresultaat te verzamelen.

De betrokken bewoners zijn inmiddels geïnformeerd over het bodemonderzoek en hebben een uitnodiging ontvangen om tijdens een inloopavond verdere vragen te stellen.