Gemeente Amersfoort

In nieuw stadsdeel Amersfoort groeien kunst en cultuur mee met de bouw

datum: 12 november 2002

De gemeente Amersfoort investeert de komende tien jaar 1,9 miljoen euro in kunst en cultuur die meegroeien met de bouw van de nieuwe vinex-locatie Vathorst. 'Als Amersfoort in Vathorst alleen maar huizen bouwt en niets doet aan de culturele identiteit, duurt het minstens 50 jaar voor die wijk een verhaal en een identiteit heeft.' Dit stelt Bert van Meggelen die in opdracht van de gemeente Amersfoort een 'Masterplan Kunst en Cultuur in Vathorst' ontwikkelde.

Van Meggelen is onder meer bekend als intendant van de manifestatie Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. 'Steden als Parijs, Londen en Amsterdam hebben een eigen gevoel', volgens Van Meggelen. 'Die steden hebben vanuit hun historie een eigen sfeer, een eigen aura, een eigen reuk en een eigen kijk. Je herkent ze dus direct. Maar als je in een willekeurige buitenwijk bent, heb je geen idee waar je je bevindt. Vinex-locatie Vathorst moet een plek worden met een eigen identiteit. Daarom is het belangrijk dat de gemeente Amersfoort direct voor een eerste culturele laag zorgt. Dus vanaf het moment dat de eerste bewoners hun intrek in de wijk nemen. Er moeten culturele activiteiten worden georganiseerd, die een samenbindend karakter hebben. De bewoners van de wijk moeten samen een verhaal krijgen. Kunst gaat altijd over samenhang en verschil. Door de samenhang te benadrukken kun je de bewoners een gemeenschapsgevoel geven. Door nadruk op het verschil versterk je de identiteit van de wijk en haar bewoners.'

Pionieren, vestigen en toe-eigenen
In het masterplan beschrijft Van Meggelen de aanpak van kunst en cultuur tussen 2003 en 2012 in de Amersfoortse vinex-locatie Vathorst. In die jaren is het belangrijk om door 'try and error' activiteiten een weg te vinden. Daarbij moeten de initiatieven aansluiten bij de belevingswereld van de toekomstige bewoners. Hun ervaringen zijn de sleutel voor het culturele aanbod. Dit aanbod doet een beroep op de betrokkenheid van de nieuwe bewoners bij het ontstaan van een nieuw woon- en leefmilieu, niet alleen als consument maar ook als actieve deelnemer.
Ook aansluiting bij de fase waarin de vinex-locatie zich bevindt is belangrijk. In de eerste fase tot 2006 is het nog pionieren. Iedereen moet zijn weg nog vinden. Bij de tweede fase gaat het om de kunst van het vestigen. Er ontstaat bij de eerste bewoners een wens om erbij te horen. Uitnodigen is het centrale thema in deze fase. Het uitnodigen om deel te nemen aan het sociale en culturele leven in de wijk. Vanaf 2008 breekt de fase van toe-eigening van de kunst aan. Kunst, cultuur en het dagelijks leven in de wijk worden in die jaren geïntegreerd.

Kunst - en cultuurcamping
Bewoners van een nieuwe vinex-locatie leven een tijd in een bouwput. Daar kun je op een kunstzinnige manier iets mee doen. Bijvoorbeeld zolang er nog braakliggend terrein is iedere zomer een kunst- en cultuurcamping organiseren voor nieuwe, toekomstige en potentiële bewoners. Activiteiten voor kinderen en jongeren zijn ook belangrijk. Als je de kinderen betrekt, heb je hun ouders. Voor jongeren moet de wijk een culturele broedplaats worden. Vathorst moet ook een speelwijk worden. Van Meggelen: 'Voor kinderen is er niets spannenders dan spelen op een bouwplaats. Laat de kinderen hutten bouwen die blijven staan in een speeldorp en zorg dat het mooi wordt. Ga verder dan alleen een wipkip en een stoeipoes op een grasveldje. Het zou geweldig zijn als dat speeldorp zo mooi wordt, dat de projectontwikkelaar uiteindelijk besluit dat hij de laatste huizen van Vathorst niet gaat bouwen en het speeldorp laat staan.'
Andere ideeën in het plan zijn onder meer een avontuurlijk waterplein, een skateplek, een bomenproject, door kunstenaars en architecten ontworpen mobiele/semi-permanente voorzieningen die de woonkwaliteit verhogen en bijzondere fiets- en skateroutes van Vathorst naar de Amersfoortse binnenstad.

Vario Mundo
De Amersfoortse culturele instellingen zijn nadrukkelijk uitgenodigd om een grote rol te spelen in het proces. Zij zijn enthousiast en zien in deze vinex-locatie een uitdaging. Zij gaan nadenken over de rol die zij kunnen spelen in de ontwikkeling van Vathorst en hoe zij de bewoners bij hun instelling kunnen betrekken. De uitwerking en uitvoering van het plan heeft de gemeente opgedragen aan de stichting Vario Mundo. Deze stichting is in 2000 opgericht met als doel het ontwikkelen, organiseren en ondersteunen van culturele evenementen, activiteiten en kunstuitingen in Vathorst. Vario Mundo krijgt hiervoor subsidie van de gemeente. De stichting neemt een projectcoördinator in dienst die de trekker wordt van het totale project 'Kunst en Cultuur in Vathorst'. Van Meggelen blijft als supervisor aan het project verbonden en adviseert Vario Mundo op freelance basis. Voor de realisatie van de ambitieuze plannen is het belangrijk dat Vario Mundo erin slaagt om extra middelen te genereren, bijvoorbeeld via sponsoring door het Amersfoortse bedrijfsleven.

Een wereld van verschil
De vinex-locatie Vathorst in Amersfoort wordt tussen 2000 en 2012 gebouwd. Het gaat om een stadsdeel met ca. 11.000 woningen voor 25 à 30.000 inwoners. Er komt een ruim aanbod van zorg-, onderwijs- en sportvoorzieningen, een winkelcentrum en een NS-station. Aan de rand van Vathorst is een nieuw kantorenpark en bedrijventerrein gepland langs de A1 en de A28. De vier woonwijken in dit stadsdeel krijgen elk een eigen thema en gezicht. In Vathorst krijgen nieuwe inzichten over milieutechnologie, moderne leefstijlen, natuur en bebouwing een plaats. Het motto bij de ontwikkeling van dit Amersfoortse stadsdeel is: 'Vathorst. Een wereld van verschil.'