Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Curaçao 1962-2002

We schonken er al eerder aandacht aan. Komende zaterdag, 16 november, start het toernooi Curacao 1962-2002. Onder de deelnemers aan dit open toernooi bevinden zich o.a. Viktor Kortsnoj, Jan Timman, Jorg Hickl, Bartek Macieja, Alonzo Zapata, Yona Kosashvili, Sofia Polgar, Anjelina Belakovskaia en Gert Ligterink.
Ook zullen Pal Benko and Yuri Averbakh terugkeren naar Curaçao om samen met Kortsjnoj terug te blikken op het roemruchte Kandidatentoernooi van 1962.

---

Hans Wertheim overleden

In zijn woonplaats Dordrecht is dinsdag 12 november schaker Hans Wertheim overleden. Hij mocht zich de oudste nog levende Nederlandse olympische schaker noemen, maar stond liever bekend als (oud) leraar klassieke talen.
Wertheim speelde - net als zijn broer W.F. Wertheim - in 1928 mee in de schaakolympiade van Den Haag (1,5 uit 5). In de jaren dertig won hij drie maal het open-toernooi van de KNSB, waaraan pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw de titel open-kampioen van Nederland werd verbonden.
Wertheim kwam jarenlang voor DD in Den Haag uit. In de oorlog stokte zijn schaakloopbaan. Pas in 1974 maakte hij bij schaakclub Dordrecht zijn come-back en werd gelijk clubkampioen. Wertheim kwam daarna nog jarenlang voor Dordrecht 1 uit. Hij was erbij toen Dordrecht een historische overwinning boekte (6,5-3,5) op de profclub de Variant uit Breda. Dordrecht promoveerde naar de eerste klasse KNSB en verplichtte de Variant een jaar te blijven zitten in de tweede klasse KNSB. Wertheim (19 maart 1905 - 12 november 2002) wordt maandag 18 november begraven op de begraafplaats de Essenhof in Dordrecht (13 uur).
---

Verslag ECU- en FIDE-congres 2002

ECU vergadering, Bled Slovenië
De ECU vergadering werd in Bled Slovenië gehouden op donderdag 7 november. De voorzitter Boris Kutin was aftredend, maar wel herkiesbaar. Naast hem waren er nog twee andere kandidaten, de Spanjaard Javier Ochoa Chaguen Estibález en Jaan Ehlvest van Estland. Ochoa maakte bekend zijn kandidatuur in te trekken. Jaan Elvest deed hetzelfde waarna Kutin met unanieme stemmen werd herkozen. Hierna werd de vergadering geschorst om de zonevergaderingen te laten plaatsvinden. Onze zone 1.1 bestaat uit 16 landen: Andorra, Italië, Spanje, Portugal, Monaco, Frankrijk België, Luxemburg, Nederland, Engeland, San Marino, Schotland, Ierland, Jersey, Wales en Guernsey. Niet alle landen waren aanwezig, slechts 11. Jan Claude Loubatiere uit Frankrijk had te kennen gegeven af te zullen treden als president, de functie waarvoor Herman Hamers zich kandidaat had gesteld. Verder was Dirk de Ridder kandidaat voor deze functie. We wisten van dit gegeven af en hebben er deze week voor gezorgd dat we mensen van de hele zone te spreken kregen. Voor de meesten lukte dat, en er waren een paar landen die zich op de vlakte hielden.
In de vergadering konden de kandidaten zich voorstellen en kenbaar maken hoe ze de functie wilden vervullen. Daarna werd er een vragenronde gehouden en kon er gestemd worden. Het was een spannende uitslag: 6-5 voor Herman. Hierna werd de vergadering hervat en werden de zonepresidenten benoemd. Voor het ECU bestuur waren er vier kandidaten, maar twee trokken zich terug: Peter Rajcsanyi uit Hongarije en Agostino Scalfi uit Italië. Even later werd duidelijk waarom. De overige kandidaten, Gerry Walsh uit Engeland en Ali Nihat Yazici uit Turkije werden gekozen.
Vervolgens konden kandidaten voor de Fide executive board worden aangemeld. Rajcsanyi en Scalfi gaven zich op evenals Gelver (Israël), Willy Iclicki (Frankrijk), Dolse (Denemarken) en Dirk de Ridder, die bij de zonepresident-verkiezing verloren had. Van Willy Iclicki werd eerst de nationaliteit vastgesteld, hij was altijd afgevaardigde voor België, maar Dirk de Ridder had daar de harde bewijzen voor zodat Iclicki naar Frankrijk uitweek. Zes kandidaten dus voor 4 plaatsen. Ook zij hielden een pleidooi. Met grote meerderheid (42) werd Scalfi gekozen met als tweede Rajcsanyi met 36 stemmen. Derde werd Gelfer (34) en vierde de Deen Dolse (31). De Ridder viel met 20 stemmen net buiten de boot en Iclicki behaalde slechts 11 stemmen. Hierna werd er nog even over de beleidsnotitie van Boedapest gepraat en diverse toernooireglementen werd vastgesteld.

Herman neemt het presidentschap over van Loubatiere

FIDE, Bled Slovenië
Er werden vele commissies bezocht ter voorbereiding op de executieve board en het FIDE- congres. In dat stadium kunnen nog bepaalde zaken worden bijgestuurd en dat bleek ook echt het geval.

Kascommissie
Iets wat heel saai leek maar niet bleek te zijn, was de vergadering van de verification commissie. Fideboard -eden als Tabbane, penningmeester David Jarrett en Campomanes waren hierbij aanwezig. Commissievoorzitter Nicola Palladino (Italië) bracht naar voren dat voor alle bestuursleden gold dat zij bewijsstukken moesten hebben van hun declaraties. Verder was er een eerder verslag dat naar de FIDE Board was gestuurd waarin de naam van Campomanes werd genoemd. Hij alleen had in het IOC-project meer dan 200.000 Zwitserse Franken uitgegeven en Herman stelde vast dat dit wel 10% van het uitgavebudget van de FIDE was, waarvoor gedeeltelijk geen bewijs aanwezig was. Campomanes begon rustig, maar werd steeds kwader. Op een gegeven moment sloeg hij met de vuist op tafel, maakte zijn verhaal af en verdween halverwege de vergadering. Iedereen was verbaasd, maar er was veel toneelspel bij. De penningmeester meldde verder dat de FIDE nog
1,1 miljoen Zwitserse franken te vorderen had op FIDE commerce als WK-geld.

Medisch commissie
De medische commissie hield zich met het dopingvraagstuk bezig. Er werd bekend gemaakt dat de zware straffen niet zullen worden uitgevoerd. Ook met de hele zware straffen zou het wel meevallen; het zou bij waarschuwingen blijven. De hele dopingregeling bleek zo lek als een mandje. Wij konden niet vaststellen of er duidelijke reglementen waren en of deze rechtsgeldig waren. Arthur Schuering zou de voorzitster van de commissie gaan assisteren met de juridische zaken, en hem bevolen wij aan. Arthur zou later toestemmen. Er werd een reglement gemaakt waarin Arthur belangrijke zaken wijzigde zodat het op deze manier ook goed aansloot bij het reglement van Nederland

GM Steering commitee
Verder werd nog het nieuwe GM Steering commitee bezocht. Er werd een uitgebreid verhaal verteld door Yasser Seirawan die FIDE-commerce zou gaan leiden in de toekomst. Voor de oprichting hadden zich een aantal IGM's opgegeven. Maar of de beoogde commissieleden ook zouden deelnemen aan dit comité bleef onduidelijk; ondanks hun aanwezigheid in Bled waren ze niet aanwezig. Een aantal IGM's was na de koffiebreak ook verdwenen, dus of dit initiatief een lang leven beschoren blijft, is de vraag. Ook Yasser Seirawan gaf aan te zullen stoppen met deze commissie als hij FIDE-commerce zou gaan trekken.

Reglementen en titels
Arthur Schuering bezocht de commissie rules and tournament regulations. Ook ging hij naar de titles and rating commitee. Daar maakte hij zich sterk voor de titel van Desiree Hamelink, en dat lukte. Voorts waren er titels voor Jan Smeets (IM) en Albert Vasse (IA). Verder werd de World Championship Cycle Commitee bezocht. Hier was weinig nieuws te melden, alles hing af van het geld dat de voorzitter ter beschikking zou kunnen stellen.

Executive board
Gedurende twee dagen werd de executive board bijgewoond. In deze board van de FIDE hebben alle zonepresidenten van de wereld zitting, evenals een aantal gekozen leden van de verschillende continenten. Zij hebben dan stemrecht, de FIDE-gedelegeerden niet. Hier werd de agenda van het congres behandeld. Het voorstel voor een rapidtempo bij de Olympiades werd hierbij ingetrokken. Voor de verder opmerkingen verwijs ik naar het congres verslag.

73ste Fide Congres
Het congres begon met de volksliederen van de FDIE en van Slovenië. Bij het congres mogen de executive board-leden niet stemmen, de gedelegeerden van de afzonderlijke landen wel. Het congres is het hoogste orgaan, men kan bijvoorbeeld statuten veranderen. De herverkiezing van Kirsan Ilyumzhinov als president stond bijna bovenaan in de agenda en dit zonder tegenkandidaat. Die was ervoor al geëlimineerd door de ondertekening van een overeenkomst In Moskou. Even later werd duidelijk waarom. Kirsan Ilyumzhinov werd unaniem gekozen. Zowel Ignatius Leong als Morton Sand werden benoemd tot vicepresident van de FIDE. Jan Claude Loubatiere kreeg een betaalde voorzittersfunctie van een commissie binnen de FIDE, de commissie van beroep. De anderen van de ticket, Lin Feng en Uvencio Blaco bleven achter met lege handen. Kirsan ging uitgebreid in op de tegenkandidaatstelling en gaf aan dat het een signaal was dat het niet goed ging. Hij zou alle wensen van het tegenticket invoeren en beter naar de mensen luisteren. Het is één grote FIDE-familie waarbij alleen op het schaakbord gevochten mag worden, zo gaf hij aan.

Veel verder kwamen wij de eerste dag niet, want er moest een standbeeld onthuld worden en om 13.00 uur werd de vergadering besloten. De behandeling van de presentielijst duurde al langer dan een uur.

Tweede dag, Kasparov
De tweede dag had in de ochtendsessie de cyclus rond het wereldkampioenschap als hoofdonderwerp Yasser Seirawan gaf in een uitstekend verhaal de contouren aan waarlangs dit gehouden zou moeten worden. Hieraan ten grondslag lag de overeenkomst van Praag waaronder veel topschakers hun handtekening zetten - met uitzondering van de regerend wereldkampioen Ponomariov. Zijn woordvoerder legde twee eisen neer: als de einduitslag gelijk bleef wilde hij wereldkampioen blijven. Verder moest volgens het huidige speeltempo gespeelde worden zoals dat ook bij de Olympiade van kracht was. Na een uitgebreide vragenronde voerde Garry Kasparov het woord in een prima betoog. "We don't fight anymore against the FIDE", zo gaf hij aan en ondersteunde, naast zijn handtekening die hij zette op 6 mei 2002 in Praag, nog eens deze brief. Als het FIDE-congres een beslissing had genomen over het kampioenschap, dan zou het zo worden gespeeld. De titel is van de FIDE en zij maakt uit hoe erom gespeeld gaat worden. Daarmee waren de voorwaarden van Ponomariov ook van tafel en het plan om verder te gaan met de uitvoering van dit voornemen werd unaniem ondersteund.

Herman werd in de ethische commissie van de FIDE gekozen als lid. Bij de behandeling van het dopingreglement werd op voorstel van Nederland nog melding gemaakt van het doorstrepen van het woord rated in Fide rated competitions bij de op te leggen straffen. Op zich een kleine actie die grote gevolgen kan hebben.

Derde dag, Turijn winnaar
De derde dag begon met het kiezen van de Olympiadeplaats voor 2006. Over twee jaar is Menorca in Spanje aan de beurt. Kandidaat-steden deden hun best in de gunst van de kiezer te komen voor de selectie in 2006. Kandidaten waren Tallinn in Estland, India en Turijn in Italië. India trok zich terug. In hun promotiepraatje voerde eerst Italië het woord en kreeg de afgevaardigde Nicola Palladino een groot applaus door kenbaar te maken dat de delegaties op kosten van de organisatie in Turijn konden verblijven. Estland volgde dit gebaar. Er werd een stemming gehouden. Van de 121 stemmen waren er 4 ongeldig en de overige 117 werden verdeeld over Estland (12) en Italië (105). Verder werden er vele wereldkampioenschappen toegewezen, voor enkele was nog geen voorstel ontvangen. Er werd een FIDE-boek ten doop gehouden waarin alle functionarissen en kampioenen vermeld staan.

Corus onderscheiding
Verder werden er presidentiële onderscheidingen uitgereikt en tot onze grote verbazing was er voor Nederland ook een: voor het Corus-toernooi van 1999. Er werd een mooie plaquette uitgereikt. Arthur Schuering werd benoemd in een panel waaruit een tribunaal gevormd kan worden dat gehoord zal worden in geval van dopingvraagstukken. De volgende Executieve board wordt gehouden in Halkidiki in Griekenland, van 26 oktober tot 2 november volgend jaar.

Resultaten
De resultaten van onze bezoek waren

* Onze invloed in de FIDE is vergroot.

* Herman Hamers is president van de zone en hij heeft zitting in de ethische commissie.

* Arthur Schuering is benoemd in het panel, tribunaal dopingcontroles.
* Wim Arns is benoemd in het comité computer- en internet Chess.
* Onze invloeden bij de commissie vergaderingen waren groot, zaken konden op tijd worden bijgestuurd (bijvoorbeeld bij het dopingvraagstuk).

* De contacten met de landen in Europa zijn sterk verbeterd en zijn nu op een goed niveau.

* Ook ver buiten Europa zijn contacten gelegd, bijvoorbeeld met China.
* De titelverlening van Desiree Hamelink is geregeld.
* Er is een plaquette in ontvangst genomen voor de organisatoren van het Corus-toernooi van 1999


---

NK denksporttriathlon voor Erik Hoeksema