Gemeente Weert

13-11-2002

Gemeentebestuur wil autochtone en allochtone inwoners Keent meer laten samenwerken bij verbeteren leefklimaat

Hoe kunnen inwoners van Keent ieder met hun eigen komaf meer worden betrokken bij elkáár en bij het wel en wee van hun wijk? Het antwoord op die vraag staat centraal in een plan van aanpak om die wederzijdse betrokkenheid te vergroten. In dat plan wordt aangegeven hoe het Weerter college van burgemeester en wethouders denkt te bereiken dat de Keentenaren meer interesse krijgen voor elkaar en voor activiteiten in de wijk.

Het plan van aanpak is gemaakt in het kader van het project 'Keent Kiest Kwaliteit'. Een project dat erop gericht is de wijk Keent, als een van de oudste wijken van Weert, een extra impuls te geven om de leefbaarheid te verbeteren.

Méér
Met het op een rijtje zetten van de actiepunten die nodig zijn om de zogeheten 'interculturele wijkparticipatie' te bevorderen, geeft het gemeentebestuur in feite aan, dat het verbeteren van de leefbaarheid in Keent méér is dan wat velen tot nu toe denken. Het project Keent Kiest Kwaliteit behelst nl. niet alléén het bouwen van meer en betaalbare woningen, meer groenaanplant in de wijk, het tegengaan van zgn. 'stenige' (en vaak saaie) straten, het bouwen van een nieuwe wijkaccommodatie en het realiseren van een 'brede' school. Voor het verbeteren van de leefbaarheid zijn die zaken uiteraard heel belangrijk, maar om Keent écht weer gezellig en leefbaar te maken is méér nodig, vindt het gemeentebestuur.

Eerst beter contact
Onderzoek heeft intussen uitgewezen dat, wil men de Keentenaren zover krijgen dat ze samen meedoen aan allerlei (ook bestuurlijke) activiteiten, er eerst iets anders moet gebeuren. Er zal een beter contact en een betere acceptatie over en weer tot stand moeten komen tussen de bevolkingsgroepen die in Keent wonen. Het actieplan voorziet erin dat op dit punt extra inspanningen worden verricht.

Lange adem
Het gemeentebestuur beseft heel goed dat interculturele wijkparticipatie een proces van lange adem is. Voordat het vruchten begint af te werpen zullen er minstens enkele jaren verstreken zijn. Dat weerhoudt er burgemeester en wethouders echter niet van nu vaart te zetten achter het uitvoeren van aanbevelingen die door een ambtelijke werkgroep zijn voorbereid.

De activiteiten
Zo wordt er de komende jaren duidelijk naar gestreefd dat de activiteiten die worden georganiseerd om te bereiken dat autochtone en allochtone groeperingen in de wijk beter met elkaar optrekken, mét de wijk worden georganiseerd en niet alleen vóór de wijk.

Ook zal meer gebruik worden gemaakt van professionele krachten die behulpzaam zijn bij het opzetten en begeleiden van die activiteiten. Het provinciaal bestuur heeft al laten weten daar geld in te willen steken.

Speciale trainingen zullen worden georganiseerd om te bevorderen dat de in Keent woonachtige bevolkingsgroepen over en weer elkaars cultuur beter gaan begrijpen. Ook het college van burgemeester en wethouders en leidinggevende functionarissen van de gemeente zullen aan die trainingen meedoen (6 december 's ochtends en 11 december 's middags). De nieuwe wijkraad Keent die binnen afzienbare tijd zal aantreden zal ook worden uitgenodigd aan deze trainingen deel te nemen.

Zodra die nieuwe wijkraad zijn werkzaamheden begint, zal het gemeentebestuur via samenspraak met die raad bevorderen dat het integratieproces tussen de diverse bevolkingsgroepen in Keent hoog op de agenda van de wijkraad komt staan.

Tot de taken van de wijkopbouwwerker zal zeker ook gaan behoren het contact leggen met moeilijk bereikbare groepen allochtonen in Keent. Die contacten kunnen van nut zijn voor het verkrijgen van goede 'ingangen' naar de allochtone bevolkingsgroepen.

Ook op het gebied van onderwijs worden zaken bij de kop genomen. Zo zal de gemeente in haar contacten met de scholen het belang van samenwerking met minderheden-organisaties aangeven en stimuleren.

De positie van buitenlandse vrouwen in Keent krijgt volop aandacht. Met het oog op de rol die allochtone moeders spelen bij het opvoeden van kinderen, zal er tijd en geld worden gestoken in taalcursussen en mogelijkheden voor hulp bij het opvoeden.

Burgemeester en wethouders willen meer gaan doen met de vaardigheden en talenten onder de bewoners van Keent. Gedacht wordt aan het organiseren van activiteiten waarbij gedeelde interesses van diverse inwoners worden benut voor het leggen van contacten.

De gemeente Weert neemt samen met andere grotere gemeenten in de regio deel aan een project om anti-discriminatie te bevorderen. Zo moet er een netwerk van discriminatie- meldpunten komen waar klachten worden geregistreerd en afgehandeld. Zo'n initiatief zou zeker ook van betekenis kunnen zijn voor het bevorderen van de leefbaarheid in Keent.