Korps: Friesland, plaats: Fryslân 13-11-2002
Politieberichten van 13/11 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Achlum: vier mannen aangehouden
Dinsdag rond 19.55 uur zijn aan de H.S. Systrastrjitte vier mannen aangehouden. De vier mannen zijn aangehouden terzake bedreiging van een 54-jarige man uit Achlum. Aanleiding voor de bedreiging zou een zakelijk geschil zijn. Verdachten zijn een 20-jarige man uit Wormerveer, een 21-jarige man uit Wormerveer, een 31-jarige man uit Amstelveen en een 45-jarige man uit Wormerveer. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau in Leeuwarden. Aldaar zijn ze voorgeleid en ingesloten. Het slachtoffer doet vandaag aangifte.

Bolsward: poging diefstal trekker en oplegger
Dinsdag rond 20.00 uur is geprobeerd een trekker met oplegger te stelen vanaf twee locaties op het industrieterrein. De trekker werd weggenomen bij een pand aan de Marneweg. Later werd geprobeerd een oplegger weg te nemen bij een pand aan de Wijmerts. Toen men het terrein aan de Wijmerts wilde verlaten raakte de oplegger los van de trekker waardoor deze achterbleef op het terrein. Later werd de trekker teruggevonden op de parkeerplaats (Laad en Zaat) bij het Shell-station aan de A7. De politie komt graag in contact met eventuele getuigen die hebben gezien dat de trekker werd geparkeerd op de bovengenoemde parkeerplaats.

Gytsjerk: inbraak personenauto
Tussen dinsdag 17.30 uur en woensdag 07.15 uur is aan de Ulbe van Houtenstrjitte ingebroken in een personenauto. Het linkerportierraam werd vernield. Weggenomen werd een radio/cd-speler. Een 27-jarige inwoner van Gytsjerk deed aangifte.

Heerenveen: inbraak auto
Afgelopen nacht werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de oprit naast een woning aan de Kimen. Het portierraam aan de passagierszijde werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler, een gsm en een mapje met 12 cds weggenomen. De eigenaar, een 46-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Woudsend: aanrijding lichtgewonde
Woensdag omstreeks 07.45 uur vond op de Vosseleane een aanrijding plaats waarbij drie personenautos waren betrokken. Een 20-jarige inwoner van Balk had net een autobus ingehaald en kon daarna zijn auto niet meer tijdig tot stilstand brengen voor een personenauto, die stilstond voor de kruising met de Strjitwei. Deze auto werd bestuurd door een 26-jarige inwoner van Balk. Deze auto botste weer op zijn voorligger, die bestuurd werd door een 27-jarige Balkster. De 26-jarige klaagde over nekklachten en is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De 20-jarige liep een snee in zn knie op en werd door de huisarts behandeld. Twee autos moesten worden weggesleept.

Oosterwolde: inbraak winkel
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een winkel aan de Stipepassage. De toegangsdeur werd opengebroken. Het kasgeld (paar honderd Euro) werd weggenomen. Een medewerker van de winkel, een 47-jarige inwoner van Ubbena, heeft aangifte gedaan.

Fryske Diken: actieweek gordel
Een op de vier mensen draagt niet altijd de autogordel. Vooral bij korte ritten wordt de gordel vaak vergeten. Toch betekent een autogordel bij een ongeval het verschil tussen leven en dood, tussen gezond en gewond. Net als voorin is het ook achterin de auto verplicht om de autogordel te dragen als deze aanwezig is. Voor kinderen moet een kinderbeveiligingsmiddel gebruikt worden. Als dat er niet is moeten kinderen vanaf drie jaar de beschikbare gordel gebruiken. Bij een snelheid van 50 kilometer per uur vliegen kinderen die zonder gordel op de achterbank zitten al tegen de voorruit! En mocht u bij een ongeval te water raken dan loopt u, als u geen gordel draagt, het risico bewusteloos te raken door de klap. Met de gordel om is die kans een stuk kleiner en bent u tenminste in staat de gordel los te maken. Kortom, reden genoeg om altijd de gordel te dragen. Zodat u bij een botsing 40% minder kans heeft op ernstig letsel.

Om de aandacht te vestigen op het belang van het dragen van de autogordel controleren medewerkers van Fryske Diken samen met de politiedistricten in de week van 18 tot en met 24 november in de hele provincie op het dragen van de autogordel.

Fryske Diken: resultaten
Het team Fryske Diken heeft vorige week in Friesland 55.079 voertuigen gecontroleerd op snelheid en daarbij 1824 overtredingen geconstateerd. Op de projectwegen reed de snelste overtreder buiten de bebouwde kom op de N384 tussen Winsum en Franeker. Op deze weg waar een maximumsnelheid van 80 kilometer geldt werd een snelheid gemeten van 123 kilometer per uur, een overtreding van 43 kilometer. Op de projectwegen binnen de bebouwde kom werd de grootste overtreding geconstateerd in Drachten; hier reed een automobilist met een snelheid van 80 kilometer op de Zuiderdwarsvaart.
Naast de reguliere controles heeft het team Fryske Diken de afgelopen week gecontroleerd op diverse klachtlocaties in de provincie. Hierbij werden diverse snelheidsovertredingen geconstateerd. Zo werd in Nijbeets op de Domela Nieuwenhuisweg een snelheid van 118 kilometer per uur geklokt waar 80 is toegestaan, een overschrijding van 38 kilometer. Op de Nijewei in Gorredijk werd een snelheid van 84 kilometer per uur gemeten waar 50 kilometer is toegestaan. Ook de komende week houden de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer verkeerscontroles. Zo wordt onder andere op snelheid gecontroleerd op de N351 tussen Oldeholtpade en de afslag A32 (dinsdag 19 november), op de N355 tussen Buitenpost en de provinciegrens (donderdag 21november) en op de N359 tussen Winsum en Wommels (vrijdag 22 november).

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272