Vereniging FME-CWM

FME-CWM-voorzitter Kraaijeveld: Tijd voor ferme actie!



PERSBERICHT

Nijkerk, 13 november 2002

De voorzitter van de Vereniging FME-CWM, drs. A. Kraaijeveld, heeft vanmiddag opgeroepen tot ferme actie om het barre economische tij te keren. "40% Van onze lidbedrijven verwacht dit jaar een lagere orderontvangst, kleinere marges en dus een lager rendement. Lage rendementen brengen ons in een neerwaartse spiraal en leiden ons direct in de gevarenzone", aldus de voorzitter van de grootste industriële ondernemersorganisatie in zijn Jaarrede in Nijkerk.

De industrie maakt in 2002 één van de moeilijkste jaren van het afgelopen decennium door. De productie in de metalektrosector krimpt volgens een meting onder de 3.000 FME-CWM-lidbedrijven met 2%. De werkgelegenheid daalt met 4,5%. Het gaat om meer dan conjuncturele moeilijkheden. "De maakindustrie kampt met structurele problemen. Met een aantal factoren die ongunstig op elkaar inwerken." Daarbij gaat het om te snel stijgende loonkosten per eenheid product en een structureel tekort aan beter geschoolde technici op de arbeidsmarkt vanwege structurele problemen in het onderwijs.

In een Agenda voor de Toekomst vraagt de FME-CWM-voorzitter met klem zowel van de overheid, als van de ondernemers de schouders te zetten onder een herstelbeleid dat binnen vier jaar tot een innovatieve industrie moet leiden. De overheid moet zorgen voor een sociaal en fiscaal klimaat dat ondernemen aantrekkelijk maakt.

Kraaijeveld eist van het kabinet een integrale visie op de rol van de industrie."Getrokken door de minister van Economische Zaken en mede-ondertekend door de andere ministers. Er moet een nationaal industriebeleidsplan komen." Alleen bij een goed ondernemingsklimaat kunnen de industriële ondernemingen hun bijdrage leveren aan het realiseren van de doelstellingen van Lissabon. Daar is door Europese regeringsleiders afgesproken dat Europa in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld is. "Wij moeten er flink wat tandjes bijzetten. De uitdaging van Lissabon moet nu worden opgepakt. De ondernemers moeten dat doen. En de politiek moet wel de voorwaarden scheppen. Daar heeft ze zich toe verplicht."

De FME-CWM-voorzitter benadrukte de belangrijke rol van de industrie in de Nederlandse economie. Een vijfde van de toegevoegde waarde komt van industriële activiteiten. Direct en indirect zorgt de industrie voor ruim 2 miljoen arbeidsjaren. Bovendien is de industrie de aanjager van ontwikkeling en innovatie. "De industrie is de motor achter het economische herstel. Zonder de industrie kunnen we de kenniseconomie wel vergeten."

De vraag "Maakt Nederland het nog lang", het thema van het Jaarcongres, beantwoordde Kraaijeveld met: "Ja, mits De ondernemers zelf de hand aan de ploeg slaan. De overheid een degelijk industriebeleid opzet. De wetgever in de regelgeving het evenwicht herstelt tussen rechten en plichten van medewerkers."

De Vereniging FME-CWM bundelt de belangen van 3.000 ondernemingen in de metaal, metaalvervangende materialen, elektrotechniek en elektronica. Zij is daarmee de grootste industriële ondernemersorganisatie in Nederland. Bij de lidbedrijven werken 275.000 mensen in vaste dienst en 60.000 flexwerkers.

Volledige tekst Jaarrede drs. A. Kraaijeveld, 13 november 2002

Noot voor de redactie (