Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-254

Den Haag, 13 november 2002

Hoogervorst geeft toelichting op beleid inzake exportkredietverzekering

Minister Hoogervorst heeft op de exporteursdag van Gerling NCM een toelichting gegeven op het beleid van het ministerie van Financiën op het gebied van exportkredietverzekering. Hij gaf aan dat bij de afwegingen over het wel of niet honoreren van aanvragen, zakelijke afwegingen over de draagbaarheid van risico's voor de Staat de doorslag geven.

In de speech benadrukte de minister het belang van exportkredietverzekering. In de afgelopen 25 jaar heeft de Staat volgens een ruwe schatting voor zo'n 100 miljard euro aan Nederlandse export verzekerd.

Op dit moment heeft de Staat bijna 9 miljard euro aan risico's in de portefeuille. Voor het bedrijfsleven en voor de Nederlandse economie, maar ook voor de Nederlandse belastingbetaler. Juist die belangen maken het noodzakelijk dat aanvragen op grond van zakelijke overwegingen worden beoordeeld.

Desalniettemin heeft Financiën vorig jaar 323 aanvragen gehonoreerd voor een totaal verzekerd bedrag van zo'n 2,5 miljard.

De minister benadrukte dat Financiën open blijft staan voor suggesties vanuit het bedrijfsleven. Veel recente aanpassingen in regelingen werden in nauw overleg met de sector genomen en er zijn stappen gezet om te komen tot een snellere beoordeling van aanvragen. De minister wees erop dat Gerling NCM voor het bedrijfsleven het eerste aanspreekpunt blijft, maar dat men suggesties nu ook rechtstreeks naar een speciaal opengesteld mailadres kan sturen (ekv@minfin.nl).

Bekijk hier de integrale speech.