Ingezonden persbericht

Opleiding GBW zeer positief bevonden

WOERDEN, 20021113 -- De ruim 100 Arbo-professionals die de opleiding tot GBW-consulent volgden om gezondheidsbevorderende projecten in bedrijven en instellingen te kunnen invoeren, zijn daar erg positief over. Dit concludeert TNO Arbeid na een recente uitvoerige evaluatie.

De cursisten noemden als sterke punten van de opleiding van het Centrum GBW het documentatiemateriaal, de praktijkgerichtheid en het model van het zevenstappenplan. Ook waren ze zeer tevreden over de docenten en de inhoud van de opleiding.

Als belangrijke leerpunten noemden de cursisten vooral de verworven adviesvaardigheden, de noodzaak van stapsgewijs opbouwen van GBW-projecten en het steeds tussentijds evalueren van dergelijke gezondheidsprojecten. Ook hadden ze de noodzaak van het creëren van een draagvlak voor gezondheidsbeleid binnen bedrijven en instellingen geleerd.

De cursisten achtten tenslotte ook de algemene leerdoelen bereikt, vooral het verwerven van kennis en inzicht van GBW (gezondheidsbevordering op de werkplek) en het verwerven van kennis en vaardigheden om GBW-projecten op te zetten en in te voeren.

De oud-cursisten blijken het geleerde inmiddels daadwerkelijk toe te passen in de praktijk. Met name letten ze goed op welke werknemers van belang zijn om bij een GBW-project te betrekken om de kans van slagen te vergroten. Ook kunnen ze nu werkgevers gemakkelijker overtuigen van de voordelen van GBW oftewel gezondheidsmanagement. In de praktijk blijken de algemene adviesvaardigheden nog wel eens voor problemen te zorgen. Het is bij het Centrum GBW nog de vraag of het verwerven van deze vaardigheden in de GBW-opleiding hoort of in andere opleidingen.

De deelnemers zijn voor 40% afkomstig van Arbodiensten en voor de rest van andere organisaties die zich met arbeidsomstandigheden bezighouden. De opleiding tot GBW-consulent bestaat nu zes jaar. Inmiddels hebben 63 deelnemers het certificaat gehaald. Voorbeelden van GBW-projecten, waarmee GBW-consulenten zich vooral bezighouden zijn: het invoeren van beleid inzake stress, RSI, alcohol en roken op het werk en bewegingsprogramma's.



Ingezonden persbericht