Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging

Persbericht

Winnend project Behandeling Beschaafde Verslaafden

Jan Bastiaanse Prijs 2002

naar Almelo

Utrecht, 12 november 2002

De Jan Bastiaanse Prijs 2002 wordt op donderdag 14 november 2002 uitgereikt aan de sociaal psychiatrisch verpleegkundige Will Scholten en projectmedewerker klinische zorg Mirjam Wissink uit Almelo. De jury was van mening dat het initiatief van dit tweetal een zeer waardevolle bijdrage levert aan de behandeling van de groep zogenaamde beschaafde verslaafden. De regie van het project is volledig in handen van verpleegkundigen waarbij multidisciplinaire samenwerking is gezocht en waarbij gebruik is gemaakt van wetenschappelijke inzichten.

Het initiatief betreft het ontwikkelen en opzetten van een behandelgroep voor vermindering van het gebruik van benzodiazepinen. De verpleegkundigen stelden zichzelf de vraag waarom zoveel en zolang benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen) werden voorgeschreven terwijl bekend is dat deze medicijnen bij langdurige gebruik niet het gewenste resultaat opleveren. De resultaten van het project zijn veelbelovend. De deelnemers aan het behandelprogramma zijn zeer tevreden over het initiatief en het medicatiegebruik is met 75% verminderd.Het betreft cliënten die verslaafd zijn, maar die in de maatschappij op geen enkele manier voor overlast zorgen.

De Jan Bastiaanse Prijs 2002, waaraan een bedrag van 2.500,-- is verbonden, wordt uitgereikt door de heer Tom Oostrom, lid van de Jan Bastiaanse Commissie. De uitreiking vindt plaats op 14 november 2002 tijdens de Nationale Verwendag welke gehouden zal worden op de locatie Vught van GGZ s Hertogenbosch.

De Jan Bastiaanse Prijs is ingesteld door het Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging (LCVV) en wordt jaarlijks uitgereikt voor een vernieuwend idee dat in de dagelijkse zorgpraktijk is geïmplementeerd. De prijs is ingesteld na het overlijden van Jan Bastiaanse, die als eerste directeur van het LCVV een groot voorstander was van zorgvernieuwing.

Aan een andere inzending kende de jury een eervolle vermelding toe. De vermelding ging naar een fotoproject voor cliënten en ex-cliënten uit de GGZ van de heer J. Sitvast van Stichting Adhesie.

© 2002, Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging, Utrecht.