Gemeente Stede Broec

12-11-2002
BEGROTINGSVERGADERING

Op 14 november vergadert de gemeenteraad over de begroting voor 2003

Op 14 november beslist de raad over de begroting voor volgend jaar en over de meerjarenbegroting voor de jaren 2003 tot en met 2006. Als gevolg van de invoering van het duale stelsel (na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002) is er een nieuwe rolverdeling tussen het college van B&W en de gemeenteraad: het college bestuurt de gemeente, de raad controleert en draagt ideeën aan, vertelt het college wat er moet gebeuren.

Nieuwe manier van begroten
Dat heeft ook gevolgen voor de begroting. Die is nu in tweeën gesplitst:

* de programmabegroting, waarin de raad zijn wensen voor 2003 aangeeft;

* de productenbegroting, waarin het college van B&W de financiële uitwerking van die wensen aangeeft.

Een voorbeeld: de raad heeft aangegeven dat de mogelijkheden voor sport en recreatie moeten worden uitgebreid en dat er veel aandacht voor jeugd en jongeren moet zijn. In de productenbegroting van B&W wordt aangegeven hoe dat vorm kan krijgen: speelterreinen voor wat oudere kinderen, aanleg van een nieuw voetbal-/basketbalveldje, een skatebaan.

Aanbiedingsbrief
Burgemeester en wethouders geven in de aanbiedingsbriefbij de begroting een toelichting op de financiële plannen en mogelijkheden voor volgend jaar. Ook gaan zij in op belangrijke onderwerpen die momenteel spelen: de gemeentelijke herindeling bijvoorbeeld. Klik hier voor de aanbiedingsbrief.

Sluitende begroting
De begroting voor volgend jaar is sluitend, met andere woorden er is geen tekort; voor alle plannen die in de begroting genoemd worden, is het benodigde geld beschikbaar. Er gaat in 2003 dertig miljoen euro om in Stede Broec.

Algemene beschouwingen
In de begrotingsvergadering houden de politieke partijen hun algemene beschouwingen. Ze geven hun visie op de plannen in de begroting en op belangrijke ontwikkelingen die gaande zijn.

Publieke tribune
Vanzelfsprekend is de begrotingsraad openbaar; u bent welkom op de publieke tribune in de raadzaal. De vergadering begint al om 19.00 uur. Voor het geval u zich op de vergadering wilt voorbereiden: bij de receptiebalie in de hal van het gemeentehuis is (gratis, uiteraard) de BIEO te krijgen; de begroting in één oogopslag. Dat is een vereenvoudigde versie van de begroting, die voor iedereen leesbaar is.