Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave donderdag 14 november 2002

* ONDERZOEK NAAR OPENLIJKE GEWELDPLEGING EN MISHANDELING: GETUIGEN

GEZOCHT
De recherche van het district Rotterdam-Centrum is op zoek naar getuigen van een openlijke geweldpleging en ernstige mishandeling van een achttienjarige Rotterdammer, die plaatsvond in de nacht van donderdag 31 oktober op vrijdag 1 november jl. op het Weena. Het slachtoffer werd daar tussen ongeveer kwart voor twee en half drie door drie mannen van vermoedelijk buitenlandse afkomst onder de luifel bij het Holland Casino, kort bij de Karel Doormanstraat, zonder enige aanleiding geschopt en geslagen. De jongen liep daarbij een aantal gebroken voortanden en letsel aan z'n mond en knie op, maar deed pas een aantal dagen later hiervan aangifte bij de politie. Volgens zijn verklaring waren er bij de openlijke geweldpleging en mishandeling drie mannen betrokken, waarvan overigens maar een summier signalement bekend is. Eén van de mannen was stevig gezet met een lengte tussen de 1.65 en 1.70 meter, had een brede snor en een kale plek op z'n hoofd die vanaf z'n kruin doorliep tot z'n voorhoofd. Aan de beide zijkanten van z'n hoofd had hij kort zwart geknipt haar. De man droeg een lichte lange 3/4 stoffen jas. Van de tweede dader is slechts z'n lengte, rond 1.75 meter en de kleur van z'n haar (grijzig) bekend. De recherche van het district Rotterdam-Centrum is telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 0900-8844.


* HOND AFGEMAAKT NA BIJTEN BAAS EN KIND
Woensdagavond rond zes uur viel in een woning van een 35-jarige Rotterdammer aan de Strevelsweg een American Stafford plotseling het vierjarig zoontje van de vriendin van de bewoner aan. Het jongetje werd behoorlijk in z'n oor en wang gebeten. Toen de bewoner de hond van het jongetje aftrok werd ook hij gebeten en raakte daarbij een vingertopje kwijt. Beiden werden voor behandeling aan de bijtwonden overgebracht naar het Sophiakinderziekenhuis. De eigenaar van de hond deed direct afstand van het dier, dat eerst door een politieman van de Hondenbrigade werd gevangen en verdoofd en later door een dierenarts werd afgemaakt.


* SNELHEIDSCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield woensdagmorgen op de Maasboulevard en 's avonds op de Tjalklaan radarsnelheidscontroles, terwijl 's middags op het Zwaanshals een autogordelcontrole en op de 's-Gravenweg een bromfietshelmcontrole werden gehouden. Tussen half acht en negen werd in beide rijrichtingen gecontroleerd op de Maasboulevard. Van de in totaal 1730 passerende automobilisten flitste de snelheidsradar er 84. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 74 km/uur in plaats van de daar toegestane '50'. Op de Tjalklaan werd 's avonds tussen kwart voor acht en kwart voor tien, eveneens in beide rijrichtingen, gecontroleerd. Hier namen 171 van de 1527 passerende automobilisten het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogste score: 105 km/uur. Op het Zwaanshals werd 's middag een autogordelcontrole gehouden, waarbij elf automobilisten en/of hun mede-inzittenden op de bon gingen voor het niet dragen van de autogordel. Op de 's-Gravenweg kregen 's middags 13 bromfietsberijders een bekeuring omdat zij geen helm droegen.


* EIGENAAR BELHUIS BEROOFD VAN GELD EN TELEFOONKAARTEN

Woensdagavond rond kwart over elf werd in de Marnixstraat een 42-jarige eigenaar van een belhuis door twee mannen beroofd. Het slachtoffer, dat op weg was naar huis, werd door de beide mannen eerst naar de weg gevraagd, waarna hij plotseling met cs-gas in z'n gezicht werd gespoten. Toen het slachtoffer op straat viel werd vervolgens z'n rugtas, waarin telefoonkaarten en geld zaten (in totaal zo'n 4.000 euro), van hem afgenomen.


* AANRIJDING MET LETSEL
Woensdagavond omstreeks zeven uur raakte op de Pleinweg een 57-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel zeer ernstig gewond, nadat ze was aangereden door een auto. De automobilist, die uit de auto was gestapt, vluchtte zonder zich te bekommeren over het slachtoffer lopend weg. De vrouw werd door GGD-personeel vervoerd naar het Ikaziaziekenhuis. Daar werd geconstateerd dat ze een hersenschudding, een slagaderlijke bloeding in het hoofd en een gebroken sleutelbeen had opgelopen. In door de automobilist achtergelaten auto trof politiepersoneel van het district Zuid een zak, met daarin twee messen, aan. De auto alsmede de messen werden in beslag genomen. Een onderzoek naar de betrokken bestuurder wordt ingesteld.

Avonduitgave woensdag 13 november 2002

* FEYENOORD - NEWCASTLE UNITED GOED VERLOPEN

(stand van zaken 23.45 uur).
De Champions League-wedstrijd tussen Feyenoord en Newcastle United, die woensdagavond in het Feyenoord-stadion werd gespeeld, is op een paar incidenten na, goed verlopen. De politie Rotterdam-Rijnmond is tevreden over de maatregelen die zijn genomen om deze belangrijke voetbalwedstrijd een veilig en sportief verloop te geven. Ook de supportersscheiding heeft naar behoren gefunctioneerd. Daar waar nodig is er adequaat ingegrepen. In de middaguren was het in het centrum, met name op het Stadhuisplein rustig. Ook in de Oude Haven, bedoeld voor de aanhang van Newcastle United, heeft men zich goed gedragen. Aan het eind van de middag zijn op het Oudehoofdplein twee verdachten aangehouden bij een vechtpartij. Ze zijn ingesloten als verdacht van openlijke geweldpleging. Een groep Feyenoord-aanhangers, ruim twintig man, wilde bij een café' naar binnen, waar supporters van Newcastle United zaten. Een aantal politiemensen van de Mobiele Eenheid verhinderde dit, waarbij gebruik moest worden gemaakt van de wapenstok. Twee verdachten werden aangehouden. Een derde, een 24-jarige man uit Alphen aan den Rijn, nam de benen en tijdens zijn vlucht sprong hij van een muurtje en kwam verkeerd terecht. Met ernstig knieletsel is hij naar een ziekenhuis vervoerd en later overgebracht naar een politiebureau. E'n politieman liep schouderletsel op en kon zijn dienst niet vervolgen. Tijdens de wedstrijd deden zich verder geen ernstige incidenten voor. Ongeveer twintig Engelse supporters melden zich zonder kaartje bij het stadion, zij werden niet toegelaten en moesten rechtsomkeert maken richting Newcastle. In de middag- en avonduren werden in totaal 16 arrestanten gemaakt. Zij worden onder andere verdacht van: openlijke geweldpleging, vuurwerk gooien, belediging en mishandeling. Na de wedstrijd heeft iedereen ordelijk het stadion verlaten en bleef het rustig.


* NEGENENTWINTIGJARIGE MAN MET MES IN GEZICHT GESTOKEN

Woensdagmiddag omstreeks twee uur werd een 29-jarige Rotterdammer om nog onbekende reden bij het uitstappen van de metro op het metrostation Zuidplein door een man met een mes in zijn gezicht gestoken. Deze man liep vervolgens, samen met een meisje, weg in de richting van het Zuidplein. Het 29-jarige slachtoffer werd door de GGD naar het Ikaziaziekenhuis overgebracht.


* STRAATROOF, DRIE VERDACHTEN AANGEHOUDEN

Politiepersoneel van het district Oost hield woensdagmiddag omstreeks half drie op het metrostation Oosterflank drie jongens aan. Zij hadden op de Grote Beer een jongen van zijn tas beroofd. Het drietal, in de leeftijd van 16 en 15 jaar en allen afkomstig uit Rotterdam, konden naar aanleiding van het gegeven signalement worden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.


* TRAMCONTROLES: 25% ZWARTRIJDERS
Politiepersoneel van het district Rotterdam-West hield woensdagmorgen en -middag tramcontroles op het Marconiplein en Kruisplein. Tevens werd in de ochtenduren op trams meegereisd tussen het Marconiplein en Kruisplein om mogelijke overlast aan te pakken. Bij de tramcontroles werden in totaal 820 passagiers gecontroleerd, waarbij er 203 zwartrijders werden aangehouden, die een proces-verbaal kregen of direct ter plaatse betaalden. Voorts werden drie bonnen uitgeschreven voor onbehoorlijk gedrag en het opgeven van een valse naam.


* ACTIES PREVENTIEF FOUILLEREN IN ZEMBLA
Het programma Zembla zendt donderdagavond 14 november een reportage uit, die is gemaakt tijdens de preventief fouilleeracties in Rotterdam in de afgelopen periode. De uitzending is om 21.15 uur op Nederland 3.
Op vrijdag 20 september startte de eerste van de vier acties, die in het gebied rond de Nieuwe Binnenweg werden gehouden. Tijdens deze acties werden 32 personen aangehouden en 3 vuurwapens, 13 messen, 2 slagwapens en 3 wapenstokken in beslag genomen. Ook werden er de nodige dealer- en gebruikershoeveelheden verdovende middelen in beslag genomen.
Tot nu toe zijn er in het aangewezen gebied in de Tarwewijk zes acties preventief fouilleren geweest. Hierbij werden in totaal 110 personen aangehouden en zijn de volgende wapens in beslag genomen: 6 (doorgeladen) vuurwapens, 2 (nep) vuurwapens, 1 patroonhouder, 1 alarmpistool, 1 luchtbuks, 59 messen, 1 samuraizwaard, 7 wapenstokken, 1 ploertendoder, 1 boksbeugel, 3 honkbalknuppels en 3 busjes CS-gas. Tevens werden er 102 gram heroïne, 15 gram cocaïne en 81 bolletjes cocaïne in beslag genomen. De politie Rotterdam-Rijnmond vindt preventief fouilleren een effectief instrument in de strijd tegen de criminaliteit en wil deze acties dan ook graag voortzetten. De aanpak van wapenbezit is een speerpunt in het korpsbeleid. Elke extra mogelijkheid om deze vorm van criminaliteit te bestrijden wil het korps benutten om de veiligheid van de inwoners van Rotterdam en de regio te vergroten.