Staatsbosbeheer

13 november 2002

Vandaag zijn in Horst (Limburg) de eerste certificaten voor de cursus Erkend Natuurbeheerder aan 19 agrarische ondernemers uitgereikt door minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De cursus is opgezet door Staatsbosbeheer, LLTB en IPC Plant.Dier en heeft nu als proefproject gedraaid in Limburg. De initiatiefnemers streven naar een landelijk vervolg van de cursus.

Natuurbeheer door agrarische ondernemers is bijzonder actueel. Minister Veerman heeft het voornemen minder grond aan te kopen voor natuur. Tevens zullen meer agrarische ondernemers ingeschakeld worden voor natuurbeheer. De LLTB heeft onlangs een toekomstvisie voor de agrarische sector ontwikkeld, waarin een van de speerpunten het agrarisch natuurbeheer is.

Samenwerking tussen agrariërs en bijvoorbeeld Staatsbosbeheer vindt al tientallen jaren plaats, tot grote tevredenheid van de betrokkenen. Agrariërs spelen nu al een rol bij natuurbeheer. Zij kunnen een nog grotere rol gaan spelen, niet alleen binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), maar vooral ook in het landelijk buitengebied.

Natuurbeheer is net als het leiden van een agrarisch bedrijf een vak, dat ook geleerd kan worden. Om de benodigde kwaliteit in het natuurbeheer te bereiken door agrariërs is het noodzakelijk dat zij inzicht hebben in het vak natuurbeheer. Dit geldt zeker als agrariërs zich niet alleen onder regie van natuurbeheerders met natuurbeheer bezighouden, maar hierover ook zelf de regie gaan voeren. De cursus Erkend Natuurbeheerder geeft hiertoe een goede eerste aanzet.