FNV BONDGENOTEN


FNV Bondgenoten pakt illegale uitzendbureaus aan

FNV Bondgenoten gaat illegale uitzendbureaus aanpakken door achterstallig loon van uitgezette illegalen op te eisen. Dit naar aanleiding van het oppakken van ruim honderd, voornamelijk Bulgaarse en Roemeense illegalen afgelopen woensdagnacht. Door het loon over de afgelopen zes maanden van die groep te vorderen, hoopt FNV Bondgenoten de uitzendbureaus financieel uit te kleden.
De uitzendbureaus moeten namelijk door middel van hun loonadministratie aan kunnen tonen dat zij de betrokken medewerkers in de afgelopen periode het juiste loon hebben betaald en hierover ook sociale lasten en loonbelasting hebben afgedragen. Naar verwachting kunnen zij echter geen betalingsbewijzen overhandigen.

FNV Bondgenoten wil door deze aanpak het gebruik van illegale uitzendbureaus onaantrekkelijk maken voor werkgevers. Als blijkt dat de illegale uitzendbureaus het achterstallige loon niet uit kunnen betalen, dan ligt de aansprakelijkheid bij de inleners -lees de werkgevers- die willens en wetens gebruik maken van illegale arbeid. Dit als gevolg van de Wet Ketenaansprakelijkheid. De terugvordering van zes maanden loon volgt uit artikel 23 van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Dat gaat er vanuit dat illegalen, die worden uitgezet zes maanden in Nederland hebben gewerkt, tenzij de werkgever aan kan tonen dat dat niet zo is. Er is dus sprake van zogenaamde omgekeerde bewijslast.

Complicatie is wel dat de Vreemdelingenpolitie op grond van privacy-overwegingen geen persoonsgegevens wil verstrekken. Daarnaast zijn de illegalen zo snel verwijderd, dat een zorgvuldige behandeling van de zaak door rechtshulpverleners onmogelijk was. FNV Bondgenoten probeert nu via de Bulgaarse en Roemeense ambassade de benodigde informatie te verkrijgen.

'Over de verblijfstatus van de betrokken gastarbeiders heeft FNV Bondgenoten geen oordeel', aldus bestuurder Westerhof van de bond. 'Wij hechten echter wel aan goede beloning van deze arbeidskrachten. Bovendien zet de inzet van deze illegalen de arbeidsvoorwaarden in de sector onder zware druk. En daar is geen van onze leden mee gebaat'.