Politie Zaanstreek-waterland

13:50 13-NOV-02
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT

Winkeldieven aangehouden
Surveillanten van het politie project Puntmuts hebben weer twee winkeldieven betrapt. De eerste betreft een 43-jarige man uit Amsterdam. Deze liep met een fiets aan de hand over een perron van het NS station. Omdat veel gestolen fietsen meteen per trein naar Amsterdam worden overgebracht hielden de politiemensen de man in de gaten. Vlak voordat de man in de trein zou stappen kwam over de mobilofoon het bericht dat er een groot aantal scheermesjes bij een drogisterij waren gestolen. Het signalement van de dader kwam precies overeen met deze man en hij werd dan ook aangehouden. De man bleek inderdaad onder zijn jas de scheermesjes te hebben verborgen. Hij werd naar het bureau overgebracht. Met de fiets bleek niets aan de hand te zijn.

Later in de middag betrapten politiemensen in burger een 37-jarige vrouw uit Zaandam. Zij zagen dat de vrouw een viertal brillen uit een winkel wegnam en de winkel verliet zonder de brillen af te rekenen. Ook zij werd aangehouden en naar het bureau gebracht.


**
15:13 13-NOV-02
LOC: ZAANDAM, DODONAEUSSTRAAT

Gewapende overval op warenhuis
Bij een gewapende overval op een warenhuis hebben twee mannen een onbekende hoeveelheid geld buit gemaakt. De mannen waren het warenhuis binnen gekomen en keken eerst wat rond. Daarna kwamen zij met een artikel naar de kassa. Toen dit moest worden afgerekend haalde één van de mannen een pistool tevoorschijn en bedreigde daarmee de caissière. De mannen haalden geld uit de kassa en dwongen vervolgens het aanwezige personeel naar een kantoortje te gaan. Ook uit dit kantoortje namen zij geld weg, waarna de mannen er vandoor gingen. Een getuige zag een en ander gebeuren, belde 1-1-2 en gaf een live verslag van wat hij zag. Nog voor de politie arriveerde gingen de mannen er echter lopend vandoor, achtervolgd door de getuige, die hen echter bij De Weer kwijtraakte. Vermoedelijk zijn de mannen het park ingevlucht. Een uitgebreide zoektocht van de politie in de omgeving, ondersteund door een politiehelikopter, had geen resultaat. Beiden mannen waren niet gemaskerd, tussen de 18 en 25 jaar oud en donker gekleurd. De man met het vuurwapen was ongeveer 1,80 m lang, had een breed postuur, een opvallend brede neus en een moedervlek op zijn rechterwang. Hij droeg zwarte kleding en een zwarte fleecemuts en had een plastic tas bij zich met een gele opdruk. De buit is in deze tas gedaan. De tweede man was kleiner van postuur en had een opvallende gouden snijtand. Ook hij droeg donkere kleding met iets groenkleurigs er in. Beiden mannen spraken goed Nederlands. Getuigen, maar ook zij, die aan de hand van het signalement menen te weten wie deze mannen zijn, worden verzocht de politie te bellen op nummer 0900-8844 Voor het zeer geschrokken personeel werd slachtofferhulp ingeschakeld.


**
21:38 13-NOV-02
LOC: KOOG AAN DE ZAAN, WESTERKOOGWEG

Jongens houden "snelheidscontrole"
Bij de politie werd gemeld, dat jongens bij een tankstation auto's flitsten die voorbij reden. De politie trof inderdaad drie jeugdige "daders" aan, die meteen toegaven dit met een fototoestel te hebben gedaan. Dit ogenschijnlijk onschuldig vermaak kan ernstige gevolgen hebben als automobilisten door een schrikreactie betrokken raken bij een aanrijding. De jeugd schrok behoorlijk toen zij hoorden, dat in dat geval de schade op hen wordt verhaald. Zij beloofden het nooit meer te doen.....


**

23:59 13-NOV-02
LOC: PURMEREND, WORMERPLEIN

Geluidsapparatuur in beslaggenomen na overlast
De geluidsapparatuur van een 43-jarige man uit Purmerend werd in beslaggenomen na ernstige overlast met deze apparatuur te hebben veroorzaakt. Na een melding constateerde de politie de overlast, maar op aanbellen bij de woning van de man reageerde deze niet. Omdat de man in het verleden al vaker overlast had veroorzaakt en hij al was gewaarschuwd, dat bij een volgende keer de apparatuur in beslag zou worden genomen, brak de politie de voordeur van de woning open. Daar trof zij de man slapend op de bank in de woonkamer aan. Hij werd aangehouden en samen met de apparatuur naar het politiebureau gebracht. Na een verhoor en een proces-verbaal, mocht hij dit later in de nacht weer verlaten.


**
02:46 14-NOV-02
LOC: VOLENDAM, HEIN KWAKMANSTRAAT

Woninginbreker vlucht door grommende hond
Een onbekende man vluchtte een woning uit, nadat een bewoner hem betrapte. Deze was wakker geworden, omdat zijn hond lag te grommen en ging naar beneden om een kijkje te nemen. Daar zag hij nog net de man wegvluchten. De inbreker had het slot van de aangebouwde berging afgebroken en kon zo de woning in komen. Hij doorzocht de benedenverdieping en deed daarbij kasten en laden open. Bij de voordeur legde hij drie jassen op de grond, die hij kennelijk had willen meenemen. De inbreker heeft niets buit kunnen maken.


**
06:59 14-NOV-02
LOC: WORMERVEER, PROV. WEG ZAANDAM CASTRICUM

Fietsster gewond na aanrijding
Een 40-jarige fietsster uit Assendelft werd met onbekend hoofdletsel naar ziekenhuis De Heel gebracht na een aanrijding met een personenauto. De aanrijding gebeurde toen de vrouw ter hoogte van de Lindenlaan de weg overstak en geen voorrang verleende aan een 23-jarige automobilist uit Wormerveer. Deze reed met zijn linkervoorkant tegen de achterzijde van de fiets van het slachtoffer, waardoor zij met haar hoofd op de rijbaan viel.


**
Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-141102

15:00-17:00 13-NOV-02
ZAANDAM, VINCENT VAN GOGHWEG/ DR. H. G. SCHOLTENSTRAAT

Autogordeldraagplicht
In Zaandam hielden medewerkers van het verkeersteam woensdag twee gordelcontroles. De eerste vond plaats op de Vincent van Goghweg en de tweede op de Dr H.G. Scholtenstraat. In totaal werden 24 automobilisten bekeurd. Het verkeershandhavingsteam van de politie, dat anderhalf jaar geleden is opgericht om een belangrijke bijdrage te leveren aan het vergroten van de regionale verkeersveiligheid, ziet streng toe op het dragen van de gordel op zowel de voor- als achterbank. De gordeldraagplicht is naast snelheid, roodlicht, alcohol en helmdraagplicht, één van de vijf speerpunten van het team. In de maanden januari tot en met september van dit jaar zijn er in de hele regio Zaanstreek-Waterland in totaal ruim 3.000 inzittenden betrapt op het niet dragen van de gordel. Tijdens de controles kwam het regelmatig voor dat, vooral binnen de bebouwde kom, kinderen "los" op de achterbank werden vervoerd. Veel mensen beseffen dan ook niet dat dit gedrag zelfs bij lagere snelheden levensgevaarlijk kan zijn. Bij een botsing met een snelheid van slechts twintig km per uur wordt de persoon op de achterbank al met zo'n grote kracht naar voren geslingerd dat het slachtoffer met zijn hoofd tegen de voorruit belandt. Het dragen van de gordel op de achterbank kan dus een hoop leed voorkomen. Volgens de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) kan de autogordel zelfs landelijk, op jaarbasis, 47 doden en 240 zwaargewonden besparen. Testen hebben bovendien bewezen dat door de gordel te dragen, de kans op ernstig letsel bij een botsing met veertig procent afneemt. Bestuurders en passagiers die worden aangehouden omdat zij de gordel niet om hebben, kunnen rekenen op een boete van veertig euro. De passagier is zelf verantwoordelijk voor de draagplicht en ontvangt dus ook de boete. Voor kinderen tot en met twaalf jaar geldt dat de bestuurder verantwoordelijk is voor de boete.

00:00-01:15 14-NOV-02
ZAANDAM, H GERHARDSTRAAT

Voor de tweede keer dronken achter het stuur
Op de H. Gerhardstraat in Zaandam werd in de nacht van woensdag op donderdag een alcoholcontrole gehouden. In totaal werden 45 bestuurders aan een blaastest onderworpen. Een van de chauffeurs had duidelijk teveel alcohol op. De ademanalyse op het politiebureau wees uit dat de 33-jarige Amsterdammer de norm zelfs meer dan drie keer had overschreden. De man had een alcoholgehalte van ruim 1,5 promille. Het was overigens niet de eerste keer dat de man onder invloed achter het stuur van zijn auto werd betrapt. Hij kreeg een rijverbod van acht uur, een proces-verbaal en ook werd zijn rijbewijs ingevorderd. Op de Thijssestraat werd omstreeks halfvier 's morgens een 34-jarige automobilist uit Zaandam aangehouden omdat ook hij te diep in het glaasje had gekeken. Een alcoholgehalte van 320 ug/l leverde hem een rijverbod van twee uur, een boete en een proces-verbaal op. Ook deze bestuurder was een aantal jaren geleden al een keer betrapt met teveel drank op.

08:00-09:00 13-NOV-02
ZAANDAM, KEPPLERSTRAAT

Hardrijders op de Kepplerstraat
Op de Kepplerstraat in Zaandam werd donderdagochtend op snelheid gecontroleerd. Met behulp van een onopvallende radarwagen werden bestuurders die harder dan 50 km per uur binnen de bebouwde kom reden op de foto gezet. De snelste auto werd met een wel zeer hoge snelheid van 81 km per uur vastgelegd. Van alle bestuurders hield vijf procent zich niet aan de snelheid.

07:30-11:20 13-NOV-02
PURMERLAND

41 km per uur te hard
Tijdens een snelheidscontrole van het verkeershandhavingsteam in Purmerland reed tien procent (één op de tien) bestuurders harder dan de toegestane 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 91 km per uur.Tijdens eerdere controles in de maand oktober reed gemiddeld nog één op de vijf bestuurders harder dan de toegestane 50 km per uur. Het verkeershandhavingsteam wil met het intensieve toezicht bereiken dat het overschrijdingspercentage onder de tien procent blijft en mogelijk nog verder daalt. De daling van het aantal hardrijders moet bijdragen aan een verhoogde verkeersveiligheid in Purmerland.


---