Provincie Zuid-Holland

Persbericht

14-11-2002
Omleiding Zevenhuizen stap dichterbij

Met de toevoeging van 6.3 miljoen euro aan het budget voor de nieuwe omleidingsweg N219 hebben Provinciale Staten (PS) de omleiding Zevenhuizen een stap dichterbij gebracht. Een amendement hierover werd met algemene stemmen aangenomen. Aanleiding voor het project is de grote verkeersdruk in de kern van Zevenhuizen en de bereikbaarheid van de bouwlocatie Nesselande. De weg verbindt de A12 en de A20 en vormt nu een ongewenst alternatief voor de bereikbaarheid van de Haagse en Rotterdamse regio.

Gedeputeerde Rinus Houtman is blij met deze onverwachte steun uit PS. "Ik geef eerlijk toe dat ik me de afgelopen periode een beetje zorgen heb gemaakt over dit project. Iedereen onderstreept de noodzaak van de omleiding. De financiële dekking is hiermee bijna rond. Als de partners nu ook hun verantwoordelijkheid pakken zijn we eruit. Vergeet niet dat dit project een belangrijk onderdeel is van A12 Vernieuwd op weg."

De "A12 Vernieuwd op Weg" is een project van Rijkswaterstaat, stadsgewest Haaglanden en provincie Zuid-Holland én het veiligheidsproject van Railinfrabeheer. Het voorziet in de aanleg van spits- of plusstroken tussen Zoetermeer en Gouda en maakt het mogelijk de twee bestaande en verouderde aansluitingen Zevenhuizen en Waddinxveen te vervangen door één moderne nieuwe aansluiting Zevenhuizen/Waddinxveen. Hierop moet de omleiding Zevenhuizen aansluiten. Het project van Railinfrabeheer heeft als doel bestaande gelijkvloerse spoorwegovergangen zoveel mogelijk op te heffen, dan wel ongelijkvloers te maken. Daarmee wordt de veiligheid en doorstroming op het spoor aanzienlijk verbeterd en wordt ook een eind gemaakt aan lange wachttijden voor de gesloten spoorwegovergangen. Door al deze projecten wordt de bereikbaarheid in de regio structureel verbeterd. Het project N219, omleiding Zevenhuizen vormt hierin een belangrijke schakel. Met deze extra middelen is de realisatie een stuk dichterbij gebracht. Wel wordt van andere partijen - rijk, gemeenten en bedrijfsleven - verwacht dat zij ook zullen meewerken aan het afdekken van het resterende tekort.