Gemeente Ede

College stelt Implementatieplan Klimaatbeleid vast

Energie(k) in Ede

De gemeente Ede neemt maatregelen om het broeikaseffect te verminderen. Deze maatregelen zijn vastgelegd in het Implementatieplan Klimaatbeleid `Energie(k) in Ede`. In het plan staan 24 maatregelen die de gemeente in de periode 2003-2006 gaat uitvoeren. De maatregelen gaan over energiebesparende activiteiten, maar ook over het gebruik van duurzame energie. Het implementatieplan past binnen het pad dat Ede is ingeslagen op weg naar een beter klimaatbeleid.

Het klimaat verandert. Daarover zijn de geleerden het eens. De meeste geleerden zijn het er ook over eens dat dit een gevolg is van menselijk handelen. Menselijk handelen leidt tot uitstoot van gassen die zorgen voor opwarming van de aarde. Dit noemen we het broeikaseffect. De uitstoot van broeikassen is één van de hardnekkigste milieuproblemen van deze tijd. We weten nog niet waar de gevolgen van het broeikaseffect het zwaarst zullen zijn. Zeker is dat de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn, wereldwijd en dus ook in ons land en in Ede.

Actief optreden
Wetenschappers verwachten dat als gevolg van deze uitstoot de temperatuur deze eeuw met ongeveer 1,5 tot 6 graden Celsius zal stijgen. Het gevolg van deze klimaatverandering is een verhoging van de zeespiegel, sommige geleerden spreken van 90 centimeter. Dit zorgt weer voor meer neerslag. Een tweede nadelig effect van deze uitstoot is de invloed ervan op onze gezondheid. Smog in (grote) steden vertelt wat dat betreft het hele verhaal. Actief optreden tegen de CO2-uitstoot door zorgvuldig(er) energieverbruik is hiervoor een belangrijke remedie.

Gemeentelijke bijdrage
Mondiaal zijn er afspraken gemaakt over maatregelen. Ook Nederland heeft zich aan die afspraken gebonden. De rijksoverheid wil dat ook gemeenten een bijdrage leveren aan vermindering van de klimaatproblematiek. Hierbij gaat het om:

* verminderen van de vraag naar energie (bijvoorbeeld dubbelglas);
* bevorderen van het gebruik van duurzame energie (bijvoorbeeld zonne- en windenergie);

* gebruik van energie-efficiënte techniek (bijvoorbeeld HR-ketels).
Energieverbruik
Het terugdringen van het energieverbruik helpt niet alleen het milieu. Bedrijven die hun bedrijfsvoering energie-efficiënter aanpakken, besparen ook op hun kosten voor energie. Hetzelfde geldt voor huishoudens. Van energiebesparende maatregelen in de woningbouw is bekend dat het wooncomfort er aanzienlijk door toeneemt. De gemeente Ede is al actief met energiebesparing en het stimuleren van duurzame energie en wil haar inspanningen nu vergroten. In het plan `Energie(k) in Ede` staan 24 maatregelen, die de gemeente in de periode 2003-2006 gaat uitvoeren. In grote lijnen komt dit plan op het volgende neer:

* Nieuwe woningbouwprojecten en bedrijventerreinen worden zo energiezuinig mogelijk gerealiseerd;

* Bij bestaande woningen (dus bij alle Edese huishoudens) gaat de gemeente energiebesparing stimuleren en het gebruik van duurzame energie bevorderen. De gemeente doet dit door het geven van voorlichting, advies en subsidies;

* De gemeente gaat Edese bedrijven stimuleren tot energiebesparing, niet alleen via regelgeving (milieuvergunning) en handhaving, maar ook door advisering en voorlichting;

* De gemeente wil in elk geval één locatie vinden voor het plaatsen van één of meer windturbines;

* De gemeente wil ook in haar eigen gemeentelijke gebouwen het goede voorbeeld geven door meer aandacht te besteden aan energiebesparing. Ook gaat de gemeente meer duurzame energie inkopen voor haar eigen stroomverbruik (15% in plaats van 11%).

De kosten van uitvoering van het plan worden geraamd op 897.000,- over een periode van vier jaar. De gemeente betaalt ruim de helft van deze kosten. Dit bedrag is al in een eerder stadium gereserveerd voor het klimaatbeleid. Het andere deel van de kosten wordt betaald met subsidies van het rijk. De gemeenteraad behandelt het implementatieplan op 14 november 2002, waarna het kan worden uitgevoerd.

technische realisatie:
Terrazur