Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 14-11-2002 Persberichten district Heuvelrug, 09.10 uur

Verkeersproject De Veilige Dijk succesvol

AMERONGEN/WIJK BIJ DUURSTEDE Het succesvolle handhavings- en voorlichtingsproject De Veilige Dijk werd op 13 november 2002 na anderhalf jaar officieel afgesloten. De initiatiefnemers van het project; de gemeenten Amerongen en Wijk bij Duurstede, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht (ROV) en het Politie District Heuvelrug, kunnen met tevredenheid terugkijken naar het resultaat. Aanleiding van het project was het hoge aantal verkeersongevallen en slachtoffers op de Lek- en Rijndijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede. De deelnemers stelden zich ten doel om het aantal verkeersongevallen met 25% te laten afnemen. Dit blijkt ruimschoots gehaald.

Op de dijk vonden vanaf het jaar 1995 tot en met het jaar 2000 in totaal 144 geregistreerde verkeersongevallen plaats. Hiervan was bij 39 van deze ongevallen sprake van (zwaar) lichamelijk letsel. Sinds de start van het project op 13 juli 2001 heeft de politie tot begin november van dit jaar 18 ongevallen geregistreerd, waarvan 7 met lichamelijk letsel. Hiermee is het aantal ongevallen met 37% afgenomen en is de gestelde doelstelling gehaald. Het project lijkt hiermee een goede bijdrage te hebben geleverd aan meer veiligheid op deze smalle en bochtige dijkweg.

Verkeerscontroles
De politie heeft sinds de start van het project De veilige dijk in juli 2001 tot november 2002 op de Lek- en Rijndijk in totaal 4.596 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan reden 333 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid was 117 km/u terwijl op de dijk 60 km/u maximaal is toegestaan. Daarnaast werden nog 27 bekeuringen uitgedeeld voor andere overtredingen zoals het rijden onder invloed van alcohol, zonder gordel om of helm op of het niet in orde hebben van de verlichting.

Analyse van de politie heeft bovendien uitgewezen dat de meeste verkeersongevallen plaatsvinden in de weekenden en zomermaanden als de dijk wordt gebruikt door zowel forensen als recreanten. De oorzaken van de verkeersongevallen op de dijk zijn veelal te wijten aan te hoge snelheid, onjuiste inschatting van de bochten en verkeerd inhalen. Daarnaast werd in opdracht van de gemeente Amerongen zijn er eind juni 2002 op de Lek/Rijndijk verkeerstellingen gehouden. Uit die tellingen bleek dat per etmaal circa 2270 motorvoertuigen van deze dijk gebruik maken.

Voorlichting
Naast de veelvuldige politiecontroles heeft voorlichting richting de weggebruikers een grote rol gehad in het project. Om de bewustwording voor de gevaren van te hard rijden op deze smalle en bochtige dijkweg te stimuleren werden diverse (ludieke) voorlichtingsacties georganiseerd, zoals het belonen van weggebruikers die zich wel aan de snelheid hielden. Dit leverde veel positieve reacties op bij de weggebruikers. Overtreders werden bovendien voorzien van informatie over het project en de risicos van te hoge snelheden op de dijk. Verder stonden aan het beginpunt aan beide zijden van de dijk waarschuwingsborden waar elke drie maanden een nieuwe tekst op wordt geplaatst om de weggebruiker op de verschillende oorzaken met name snelheid van de ongevallen te wijzen. Behalve de waarschuwingsborden zijn op de dijk vier borden geplaatst met verwijzing naar het verkeersveiligheidsproject. Deze borden blijven ook na afsluiting van het project langs de dijk de aandacht vestigen op veilig rijgedrag.

Voortzetting politiecontroles Hoewel op 13 november het project officieel werd afgesloten, zal de politie blijven controleren op de dijk. In het kader van het project werd vorig jaar al een laserpistool aangeschaft die de politie helpt bij het uitvoeren van snelheidscontroles. Het laserpistool zal ook in de toekomst ingezet worden om te hard rijdende verkeersdeelnemers op de dijk te signaleren.

Winkeldief aangehouden

VEENENDAAL Bij een winkel aan de Kerkewijk heeft de politie woensdagavond een man aangehouden voor het stelen van levensmiddelen.

Omstreeks 18.45 uur zag winkelpersoneel dat een 29-jairge man uit Veenendaal levensmiddelen mee de winkel uit nam. De man passeerde de kassa zonder de goederen af te rekenen. De politie werd gewaarschuwd waarna de man kon worden aangehouden.

Na verhoor kon man naar huis met een boete en een winkelontzegging van één jaar.

Straatroof

VEENENDAAL Woensdagmiddag werd een vrouw op de Julianastraat beroofd van haar tas.

Een 66-jarige vrouw uit Veenendaal reed omstreeks 15.30 uur op haar fiets over de Julianastraat. Op het moment dat de vrouw wilde oversteken werd zij plotseling van achteren benaderd en griste een tot nu toe onbekende man haar tas uit de fietsmand. De verdachte - een lange man met een rood jack kon niet meer worden achterhaald.

De vrouw belde vrijwel direct naar haar bank om haar pinpas te blokkeren, echter dit kon niet voorkomen dat de verdachte al geld van haar rekening had gepind. De politie is op zoek naar getuige(n) van deze straatroof. Heeft u informatie belt u dan naar de politie van het district Heuvelrug, tel.: 0900 88 44.