Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Laatste nieuws
Slotakkoord Royaal Wonen: geen lokale prijsvragen 14-11-2002
Het afgelopen jaar heeft de SEV zich ingespannen om de ideeën van het experimentenprogramma Royaal Wonen in de praktijk gerealiseerd te krijgen. Het doel van het programma was aandacht te vragen voor de vraag naar royalere woningen, in met name stedelijke gebieden. Met verschillende gemeenten is gesproken over het uitschrijven van een lokale prijsvraag Royaal Wonen gericht op daadwerkelijke realisatie (eventueel samen met een ontwikkelaar). Tot op heden heeft dat nog niets concreets opgeleverd. De huidige ontwikkelingen op de woningmarkt maken de vooruitzichten niet gunstiger, en van de huidige minister mogen de gezinnen gewoon weer in de buitengebieden gaan wonen. Na een jaar lang proberen heeft de SEV daarom besloten het programma te staken.
Meer dan vierkante meters
In 1998 startte het experimentenprogramma. Het begon met de vraag waarom in Parijs en Londen wel appartementen van meer dan 200 m2 te vinden zijn en in ons land slechts een paar, en dan alleen met een heel goed zoeklampje. Het programma wilde aandacht vragen voor de vraag naar royalere woningen in stedelijke gebieden om de middengroepen en gezinnen met kinderen in de stad te houden, zoals elke gemeente zichzelf iedere beleidsnota weer belooft... Royaal Wonen zonder beperkingen is niet zo moeilijk. In onze steden is een chronisch gebrek aan ruimte, en zijn de bouwopgaven per definitie lastig. Gelukkig liet een marktonderzoek zien dat Royaler Wonen door bewoners en professionals als meer dan alleen veel vierkante meters werd gezien. Dat waren voldoende aanleidingen om architecten in te schakelen voor de landelijke prijsvraag.
Ontwerppijsvraag
Eind 2000 schreef de SEV de Ontwerpprijsvraag Royaal Wonen uit onder architecten. Meer dan zestig architecten namen de uitdaging aan. Een jury onder voorzitterschap van architect Wytze Patijn wees drie prijswinnaars en tien speciale vermeldingen aan. Deze werden in de belangstelling gezet op het SEV-congres Particulier Opdrachtgeverschap en Consumentgericht Bouwen in mei 2001. Een tentoonstelling van alle inzenders en discussie over de inzendingen in twee workshops gingen vooraf aan de publicatie Royaal Wonen LINKBAAR MAKEN MET BOEK IN PUBLICATIELIJST met alle ideeën en een inleiding die nog eens aangeeft waarom Royaal Wonen moet. De publicatie kunt u nog steeds bestellen bij de SEV.

Meer informatie? Kijk op
Mocht u meer willen lezen over dit programma of de ontwerpen van de winnaars en genomineerden van de ontwerpprijsvraag willen zien, kunt u kijken op de website van Royaal Wonen. Deze blijft nog enkele weken online.