Gemeente Ede

nummer 225 / Ede, 1 oktober 2002

College buigt zich over milieu-effectrapport ISEV-bedrijventerreinen

De gemeente Ede wil in het gebied tussen Ede en De Klomp (het ISEV-gebied) rondom een open gebied bedrijventerreinen ontwikkelen. Het college heeft het milieu-effectrapport dat hiervoor is opgesteld voor instemming naar de gemeenteraad gestuurd. Dit milieu-effectrapport dient als `onderlegger` voor het voorontwerpbestemmingsplan. Na behandeling in de raad op 14 november 2002 wordt het rapport met het voorontwerp-bestemmingsplan voor inspraak vrijgegeven.

Tussen Ede, De Klomp, de A12 en de spoorlijn Arnhem-Utrecht ontwikkelen de gemeente Ede en Veenendaal drie bedrijventerreinen. Een te behouden open middengebied zorgt ervoor dat het gebied niet geheel zal verstedelijken. De basis hiervoor is in 2000 al vastgelegd in een structuurplan ISEV. Om de bedrijventerreinen daadwerkelijk te realiseren moet er een bestemmingsplan komen. Voor dit bestemmingsplan is een milieu-effectrapport nodig.

Alternatief
Het milieu-effectrapport is gemaakt volgens richtlijnen die al eerder door de gemeenteraad zijn opgesteld. In het rapport is een meest milieuvriendelijk alternatief voor het gebied ontwikkeld. Hierin staat wat vanuit milieu-overwegingen de beste keuzes zijn. Het college heeft nu aangegeven waar ze, ook kijkend naar andere dan alleen milieubelangen, wil afwijken van het meest milieuvriendelijke alternatief. Als voorbeeld: het meest milieuvriendelijk alternatief geeft aan dat het uit ecologisch oogpunt wenselijk is de grondwaterstand te verhogen. In het voorkeursalternatief kiest het college er voor niet verder te gaan dan het niet verlagen van de grondwaterstand. Zo wordt er op nog een aantal punten afgeweken van het meest milieuvriendelijk alternatief.

Inspraak
De gemeenteraad zal het milieu-effectrapport op 14 november 2002 behandelen. Hierna is er gelegenheid voor inspraak op het milieu-effectrapport en ook op het voorontwerp-bestemmingsplan. Op de voorlichtingspaginas van de Ede-Stad en de Veenendaalse Krant zal de gemeente hierover nog berichten.

technische realisatie:
Terrazur