Gemeente Eemsmond


Persberichten

Gemeente en Waterschap bieden collectieve oplossing voor sanering van afvalwaterlozing

woensdag 13 november 2002

De gemeente Eemsmond en het Waterschap Noorderzijlvest bieden de eigenaren / gebruikers van circa 500 percelen in het buitengebied van de gemeente de helpende hand bij de sanering van hun afvalwaterlozing. Deze percelen zijn niet aangesloten op het riool. Vóór 1 januari 2005 moeten deze eigenaren / gebruikers zelf maatregelen treffen die ervoor zorgen dat zij geen ongezuiverd afvalwater meer lozen. De gemeente en het Waterschap bieden hen een collectieve oplossing aan, waarbij de kosten zo laag mogelijk blijven.

Huidige situatie
In Eemsmond zijn op dit moment 580 percelen niet op het riool aangesloten. Deze bevinden zich voornamelijk in het buitengebied. Voor 500 van die percelen heeft de gemeente ontheffing gekregen van de wettelijke plicht om te zorgen voor inzameling en transport van afvalwater.
In totaal zijn er in Nederland circa 150.000 percelen die niet zijn aangesloten op enige vorm van afvalwaterzuivering.

Nieuwe wetgeving
Vanaf 1 januari 2005 is het niet meer toegestaan om ongezuiverd afvalwater in of op de bodem of op het oppervlaktewater te lozen. Dit om te voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen en de gezondheid van mens en dier kunnen schaden. Ten gevolge van de ontheffing van de gemeentelijke zorgplicht moeten de eigenaren / gebruikers van de genoemde 500 percelen in Eemsmond zelf maatregelen treffen om hun afvalwaterlozing te saneren. Hiervoor moeten zij een IBA-systeem (Individuele Behandeling van Afvalwater) aanleggen. De overige 80 percelen sluit de gemeente nog aan op de riolering.

Aanbod gemeente en waterschap
Vanuit maatschappelijke overwegingen en de zorg voor haar burgers biedt de gemeente Eemsmond de betreffende burgers de mogelijkheid om deel te nemen aan een collectieve oplossing. Dit doet de gemeente in samenwerking met het waterschap Noorderzijlvest. In het kort komt het erop neer dat de gemeente kosteloos een hoogrendement IBA-systeem, klasse II aanbiedt en aanlegt. Het waterschap verzorgt het periodieke onderhoud en verhelpt storingen. De kosten voor de perceeleigenaren / -gebruikers zijn daardoor tot een minimum beperkt.

Voorlichtingsavonden
In november 2002 vinden er voorlichtingsavonden plaats voor de betrokkenen, waar zij informatie krijgen over het aanbod van de gemeente en het waterschap. Ook wordt tijdens deze informatieavonden de belangstelling voor het aanbod geïnventariseerd. De perceeleigenaren / gebruikers zijn persoonlijk uitgenodigd voor een van de bijeenkomsten.

Planning
In de eerste helft van 2003 wordt de plaatselijke situatie van alle deelnemers geïnventariseerd. De gemeente plaatst de IBAs vervolgens gefaseerd, in de tweede helft van 2003 en in 2004.