EnergieNed

CBb verklaart efficiency-stimuleringsaanpak DTe in strijd met de wet

De efficiency-kortingen die door de Dienst Toezicht en Uitvoering Energie (DTe) aan de elektriciteitsnetbeheerders - de bedrijfsonderdelen van de energiebedrijven verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de elektriciteitsnetten - zijn opgelegd, zijn door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in strijd met de Elektriciteitswet verklaard. Het college zegt dat de DTe geen individuele efficiencykorting die per netbeheerder verschilt had mogen opleggen op basis van de geldende Elektriciteitswet. De DTe mag wel één efficiencykorting voor alle netbeheerders opleggen. De efficiency-stimuleringsaanpak die twee jaar geleden in gang is gezet moet dus over worden gedaan. Het CBb is het hoogste rechtsorgaan dat hierover uitspraak kan doen, tegen de uitspraak is dus geen beroep mogelijk.

EnergieNed, Federatie van Energiebedrijven in Nederland, constateert dat als gevolg van deze uitspraak een onduidelijke situatie is ontstaan en dat de consequenties voor netbeheerders aanzienlijk kunnen zijn. Op basis van de efficiency-kortingen hebben de netbeheerders hun tarieven voor 2001 en 2002 bepaald en bij klanten in rekening gebracht. EnergieNed wil met de DTe constructief overleg voeren over de ontstane situatie. De inzet is om tot een praktische oplossing te komen die recht doet aan de uitspraak van het CBb en waarvan klanten van zo min mogelijk merken.

De meeste netbeheerders hadden bij het College van Beroep bezwaar gemaakt tegen de berekeningswijze van de opgelegde efficiencykorting. De gehanteerde methodiek is zeer complex en instabiel gebleken en leidde tot uitkomsten die de meeste netbeheerders onrealistisch en onwerkbaar vinden. Over de methodiek heeft het CBb zich echter niet uitgesproken omdat het CBb constateert dat DTe op basis van de wet geen individuele efficiency-korting per bedrijf mag opleggen.

Eerder dit jaar deed het CBb overigens een vergelijkbare uitspraak over de leveringstarieven. Hiervoor is door DTe in nauw overleg met de branche een oplossing gevonden, die bij afnemersorganisaties niet tot bezwaren heeft geleid. Het elektriciteitstarief is opgebouwd uit drie onderdelen: belastingen (48%), leveringskosten (26%) en netkosten (26%). De percentages zijn indicatief voor elektriciteitstarieven die gelden voor huishoudens. De uitspraak heeft louter betrekking op de netkosten.


---

---