Waterschap Groot Salland

Zwolle, 15 november 2002

Rioolwaterzuivering op industrieterrein hessenpoort in bedrijf

Op donderdagmiddag 14 november, heeft de heer P. Jansen, gedeputeerde van de provincie Overijssel, de rioolwaterzuivering (RWZI) op het industrieterrein Hessenpoort officieel in gebruik. Ook ruim 40 leerlingen van basisschool de Duyvenkamp uit Berkum speelden een rol in de openingshandeling. Na een voorspoedig verlopen bouwperiode van een jaar zuivert de RWZI Hessenpoort het afvalwater van het industrieterrein en van de woonwijken Berkum en Dieze-Oost.

Samenwerking met gemeente Zwolle
Er bestaat een samenwerkingverband tussen het waterschap en de gemeente Zwolle op het gebied van de afvalwaterproblematiek. Hieruit kwam een aantal jaren geleden de keus naar voren om een nieuwe rioolwaterzuivering op het industrieterrein Hessenpoort te bouwen. Dit bood ten opzichte van uitbreiding van de bestaande Zwolse rioolwaterzuivering aan de Spoolderenkweg in Westenholte, voor zowel het waterschap en de gemeente voordelen en leidde tot de laagste maatschappelijke kosten.

Waterketen
Met de bouw van de RWZI Hessenpoort gaven het waterschap en de gemeente concrete invulling aan het landelijk beleid over samenwerking tussen organisaties die werkzaam zijn in de waterketen. Hierdoor werd een besparing bereikt op de kosten voor voorstudie(s), de definitieve engineering, het besteksgereedmaken en de directievoering tijdens de bouw en aanleg.

Voordelen gemeente
Nieuwbouw op Hessenpoort biedt de gemeente Zwolle de mogelijkheid om de te installeren capaciteit van rioleringen en gemalen te laten meegroeien met de ontwikkelingen van het aanbod van afvalwater vanuit oostzijde. Transport van al dit water naar de bestaande RWZI aan de Spoolderenkweg (via een ongelukkig tracé dwars door de stad), zou nu al om forse investeringen vragen op basis van lange termijn prognoses met veel onzekerheden. Nieuwbouw Hessenpoort heeft bovendien geleid tot afkoppeling van het afvalwater van Berkum en Dieze-Oost van de rioolstelsels Wipstrik en Diezerpoort. Hierdoor kreeg dit rioolstelsel meer capaciteit waardoor minder overstorten (gunstig voor de waterkwaliteit) plaatsvinden en geen aanleg van dure bergbezinkbassins nodig zijn om aan de lozingseisen te voldoen.

Voordelen waterschap/ontwerp RWZI
Nieuwbouw Hessenpoort biedt voor het waterschap de mogelijkheid de zuiveringscapaciteit in fasen te laten meegroeien met de ontwikkelingen van Zwolle en eventueel voor de regio. Hiermee is bij het ontwerp rekening gehouden. Naar gelang de toename van de hoeveelheid afvalwater kan de benodigde capaciteit relatief eenvoudigworden uitgebreid. Door veel genomen maatregelen veroorzaakt de RWZI Hessenpoort geen geluids- en stankhinder op het bedrijventerrein. Het afvalwater wordt verregaand gezuiverd waardoor lozing van het gezuiverde water op de Vecht geen nadelige gevolgen heeft voor de kwaliteit van het Vechtwater.

Kosten
De bouw van de RWZI Hessenpoort kostte ¤ 6,5 miljoen. De gemeente Zwolle droeg ¤ 1,8 miljoen bij in de bouwkosten. Daarnaast betaalde de gemeente ¤ 0,45 miljoen voor de afkoop van extra exploitatiekosten.

Open dag
Op zaterdag 16 november van 11.00 - 15.00 houdt het waterschap open dag op de RWZI Hessenpoort. Bezoekers kunnen dan bekijken hoe het afvalwater wordt gezuiverd waarna het schone water op de Vecht wordt geloosd.

Einde persbericht

---