Gemeente Breda

Persberichten

15-11-2002

Eindpresentatie Paviljoen Wolfslaar presenteert

Paviljoen Wolfslaar is het afgelopen jaar de uitvalsbasis geweest voor een aantal kunstmanifestaties die onder de noemer Paviljoen Wolfslaar Presenteert hebben plaatsgevonden. Op vrijdag 15 november aanstaande vindt in het atrium van Academie St. Joost aan de Beukenlaan 1 de laatste activiteit van dit jaar plaats. Om 15.00 uur begint een lezing van de Amerikaanse kunstenaar Gregory Green (USA) met als titel Art And Bombing. Vervolgens wordt om 17.00 uur een tentoonstelling geopend waarin alle projecten van Paviljoen Wolfslaar Presenteert 2002 zijn samengebracht. De tentoonstelling is van 18 november t/m 22 november geopend tussen 9.15 en 17.00 uur.

Het Paviljoen bevindt zich in de voormalige kruidentuin van het landgoed Wolfslaar. Het ontwerp is van Myrka Wysniewski en René Pijnenburg. In 2000 heeft de gemeente Breda het Paviljoen laten realiseren, met als doel het creëren van een ruimte voor kunst. Na de organisatie van drie tentoonstellingen in 2001, werd begin dit jaar Loek Grootjans aangetrokken als projectleider van een nieuwe reeks manifestaties. Frank Maes (SMAK Gent) dacht een theoretisch kader uit en Bas Van den Hurk, coördinator van de Tweede Fase van de Academie, stond in voor de begeleiding van studenten en oud-studenten van Post-Sint-Joost.

De architectuur van Paviljoen Wolfslaar oogt strak en zuiver en vormt een sterk contrast met de eerder romantisch landschappelijke omgeving. Het is geen kunsttempel, maar een uitvalsbasis vanwaar het centrum van de stad strategisch met kunst bestookt wordt. Hoogtepunten tot nu toe in het Paviljoen zijn de wereldpremière van de Symphonie Monoton Silence van Yves Klein en de video- en affichebeelden van Judith Boot. Bob van der Vlist en Koos Siep begonnen, onder de naam BOK BV projecten, aan de werkzaamheden die in mei 2008 Park Wolfslaar van een aansluiting op het Metronet Breda moeten verzekeren. Op 1 november jongsleden boorde wethouder Adank van cultuur het eerste tunnelgat.

Gregrory Green (USA) sluit de reeks af. Hij toont in Academie St. Joost een aantal beelden en richt ter plekke een radio en tv zender op, waardoor Paviljoen Wolfslaar in menig huiskamer kan binnendringen.

Breda, 15 november 2002