Gemeente Amsterdam

Naar menu

Gemeente rond met ceres over betalingen
15 november 2002 - Lisa Neves Gonçalves

Het college is akkoord met de herstructurering van de betalingen van Ceres Paragon containerterminal aan de gemeente. De betalingsregeling houdt in dat Ceres altijd het volle bedrag betaalt. Na 2007 zal Ceres minder betalen en daarna inlopen op de betalingen. Omdat Ceres ook een rentepercentage betaalt en een garantieregeling heeft getroffen verdient de gemeente haar investering terug.

Toen Amsterdam de vorige betalingsregeling met Ceres opstelde is er weliswaar rekening gehouden met een eventuele teruggang in de marktsituatie, maar dat het zo fors zou zijn heeft niemand kunnen voorzien. Tegenover de hoge uitgaven zoals de rente op bankleningen, kosten personeel, lopende en voorbereidingskosten, stonden geen inkomsten. In het licht van de gewijzigde marktomstandigheden was en is het voor zowel Ceres als voor de gemeente van groot belang een nieuwe regeling te treffen.

Havenwethouder Mark van der Horst: "Ik ben blij dat we nu een nieuwe en heldere regeling met Ceres hebben. Vanaf 2007 wordt de betalingsachterstand (inclusief rente) helemaal ingelopen. Derhalve lopen we geen risico, want Ceres betaalt het gehele bedrag terug. Ik heb er vertrouwen in dat met de overname door NYK, het feit dat de containermarkt voor de lange termijn een groeimarkt is en de terminal nog steeds de modernste ter wereld is, het een investering voor circa 70 jaar is."
© Gemeente Amsterdam