Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 15-11-2002
Persberichten district Maastricht (HP 13.00 uur) Vrijdag 15 november 2002

Maastricht, verkeerscontrole.

Donderdag 14 november 2002 heeft aan het politiebureau te Maastricht een uitgebreide verkeerscontrole plaatsgevonden. Er werden 37 processen-verbaal opgemaakt.
Motorrijders van de politie surveilleerden in Maastricht West waar zij uit het verkeer motorvoertuigen selecteerden en deze overbrachten / begeleidden naar het politiebureau aan de Prins Bisschopsingel. Daar werden de aangeleverde motorvoertuigen uitgebreid gecontroleerd op verkeersgebied, maar ook op de aanwezigheid van wapens en drugs. De actie werd ondersteund door personeel van de Douane en het Korps Landelijke politiediensten.
In het totaal werden 85 motorvoertuigen door de motorrijders ter controle aangeleverd. Uiteindelijk leverde dit 37 processen-verbaal op. Deze werden voor het merendeel opgemaakt wegens technische gebreken. Enkele bijzonder voorvallen:

* De Douane maakte tegen een Nederlandse bestuurder proces-verbaal op omdat hij in een personenauto reed voorzien van een Duits kenteken. Hiervoor bleek hij in 2001 al eens gewaarschuwd te zijn. Nu volgde een proces-verbaal. Er werd een naheffing aangekondigd van 500 euro. De hoogte van de boete is nog niet bekend.


* Een personenauto bleek voorzien te zijn van valse kentekenplaten. Deze platen hoorden thuis op de auto van een familielid. Omdat de gecontroleerde auto nog niet officieel was ingevoerd probeerde de eigenaar daarmee de opsporing te bemoeilijken. Een boete van 350 euro volgde en waarschijnlijk een naheffing van de Douane van 1200 euro.


* Een bestuurder bleek verschillende technische gebreken aan een aanhangwagen te hebben. Hij werd daarvoor bekeurd, maar was het daarmee niet eens. Hij weigerde vervolgens te vertrekken. Nadat van hem was gevorderd om van het politiebureau te vertrekken bleef hij halsstarrig weigeren. Daarop werd hij aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek. Na overleg met de officier van Justitie werd hem een boete opgelegd wegens het niet voldoen aan de vordering van 160 euro. Daarnaast moet hij de bekeuringen ook nog betalen.

* Een bestuurder bleek nog een onherroepelijk vonnis open te hebben staan. Deze boete bedroeg 910 euro. Daarnaast stond er ook nog een tweede boete open van 153 euro. Deze boetes werden dezelfde avond nog betaald door zijn werkgever.

Er werden in verschillende auto wapens aangetroffen. Zo werden een ploertendoder, een honkbalknuppel, en verschillende steekvoorwerpen (messen en dolken) aangetroffen. Er werden zes transactievoorstellen gedaan variërend tussen 100 en 350 euro.

Drugs werden er niet in grote hoeveelheden aangetroffen. In meerdere autos werden kleine (gebruikers) hoeveelheden softdrugs aangetroffen. Deze werden in beslaggenomen en zullen worden vernietigd. De politie inde totaal aan boete 2500 euro.

Maastricht, woninginbraak.

Donderdag 14 november 2002 heeft in een woning aan de Clavecymbelstraat te Maastricht een inbraak plaatsgevonden. Tijdens de afwezigheid van de bewoners drukte de inbreker met forse geweld de voordeur uit het slot wardoor hij de woning kon betreden. De woning werd doorzocht waarbij ene beurs werd weggenomen met daarin enkele honderden euros. De bewoonster, die bij haar thuiskomst omstreeks 13.00 uur de inbraak ontdekte, heeft bij de politie aangifte gedaan.

Maastricht, schennispleger aangehouden.
Een 54 jarige inwoner van Maastricht is donderdagmiddag 14 november 2002 door de politie aangehouden verdacht van het plegen van schennis.

Een 21 jarige vrouw zag omstreeks 17.00 uur een man op het Volksplein te Maastricht staan die zijn geslachtdeel uit zijn gulp had en zijn geslachtdeel bewust aan langslopende vrouwen toonde. De gewaarschuwde politie trof de man op het Volksplein nog aan. Bij het zien van de naderende politiepatrouille draaide de man zich snel om en liep weg. Hij kreeg nog geen tijd om zijn gulp te sluiten en werd met zijn geslachtdeel nog uit zijn broek door de politie aangehouden. Aan het politiebureau is tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Hij is in het kader van snelrecht gedagvaard om zich bij de Officier van Justitie te verantwoorden. In de loop van de avond werd de verdachte in vrijheid gesteld.