Provincie Limburg

Herziening natuurcompensatieregeling Provincie Limburg (328)

Bij ingrepen in beschermde natuur-, bos- en landschapswaarden moet de natuurcompensatie voortaan uiterlijk gelijktijdig met het bouwrijp maken van het plan gerealiseerd worden. Onder natuurcompensatie wordt verstaan het aanleggen van nieuwe natuur-, bos- en landschapswaarden. GS hebben dit, stelliger dan in de bestaande regeling, in een herziening vastgesteld. Een boeteclausule maakt deel uit van de regeling.

De verplichting voor het afgeven van een bankgarantie en het storten van een waarborgsom is voor GS de garantie dat de initiatiefnemer, bijvoorbeeld een projectontwikkelaar, de natuurcompensatie inderdaad realiseert. Als de realisatietermijn met 2 jaar is overschreden vervallen de bankgarantie en de gehele extra waarborgsom aan de toezichthoudende overheid (Provincie of gemeente) met wie de compensatie-overeenkomst is afgesloten.

De uitgangspunten ten aanzien van de natuurcompensatieregeling inclusief de aanscherping van de uitvoeringstermijn zijn reeds in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg vastgelegd en zijn nu door GS in de herziening van de beleidsregel uitgewerkt. Onder de regeling vallen de natuur- bos en landschapswaarden in de Provinciale Ecologische Structuur, de (door de gemeenten en/of de Boswet) beschermde natuur-, bos en landschapsgebieden daarbuiten en de leefgebieden van nationaal en internationaal beschermde soorten. Voor ernstig bedreigde soorten moet de compensatie voortaan voorafgaand aan de start van de ingreep afgerond zijn.
15-11-2002 12:21