---

Ministerie van Defensie



---

foto: Luftmine (zeemijn) a/b Y138 (CAVDKM

Duitse mijn uit WOII tot ontploffing gebracht in monding Westerschelde

15-11-2002

De Koninklijke Marine brengt vanmiddag (15 november) rond twee uur op 8 mijl ten westen van West Kapelle, een Duitse "Luftmine" van 1000 kg TNT tot ontploffing. De uit de Tweede Wereldoorlog daterende mijn zal, gezien de zware lading en de geringe diepte van de Plaat van Raam, een waterzuil van naar schatting honderd meter opleveren.

Het duikvaartuig Hydra, met aan boord de mijn, is rond het middaguur uitgevaren vanuit Vlissingen naar de plaats waar het explosief tot ontploffing wordt gebracht. De Luftmine met 697 kilo hexaniet (± 1000 kilo TNT) is een cilindervormige zeemijn van 2,60 meter lengte en 66 cm doorsnee, die vanuit een vliegtuig werd afgeworpen. Het is een bijzonder gevaarlijke zeemijn met meerdere boobytraps, zoals een lichtgevoelige cel, ontlastschakelaars en een zoutwatercel. De afvuurunit reageert op een verstoring van het aardmagnetisch veld, drukverstoring en op akoestische veranderingen.

De "Luftmine" werd eind juni dit jaar door het vissersvaartuig Maatje Helena (Y138) uit Ierseke aangetroffen in de netten en aan boord genomen. Omdat het explosief begon te sissen werd de gehele bemanning van boord gehaald tot leden van de Duik- en Demonteergroep de ontsteking hadden verwijderd. Gezien de complexiteit van het afvuurmechanisme duurden die werkzaamheden vijftien uur. Het onschadelijk maken van de mijn werd vanwege weersomstandigheden al enige malen uitgesteld. (foto´s: CAVDKM)
foto: Luftmine a/b Y138 (CAVDKM)