Ministerie van Justitie

Marc Dutroux ontkent misbruik en moord

Marc Dutroux, die ervan wordt verdacht zes meisjes te hebben ontvoerd en misbruikt en vier van hen te hebben vermoord, ontkent alles. Voor de raadkamer van Neufchâteau heeft hij donderdagnamiddag zijn versie van de feiten gegeven. Gedurende meer dan twee uur probeerde hij zijn rol te minimaliseren. En hij bood zijn verontschuldigingen aan aan de families van de vermoorde meisjes en zei dat hij "gebukt" gaat onder de "tragische en ondraaglijke dood" van Julie en Melissa.

Dutroux, die ervan wordt verdacht halverwege de jaren negentig zes meisjes te hebben ontvoerd en misbruikt en vier van hen te hebben vermoord. Hij legde de schuld bij anderen en zei dat hij ten onrechte geldt als `een levende legende, een pedofiel monster en kinderseriemoordenaar'.

"De dood van Julie en Melissa is het ergste drama van alle drama's die ik heb beleefd. Het is voor mij nog steeds onmogelijk te aanvaarden dat de dood op die manier kan toeslaan". Dutroux toonde zijn respect voor het leed dat de families moeten dragen.

"Ik ben erg onder de indruk van de positieve waardigheid die de ouders gedurende al die jaren aan de dag hebben gelegd nadat ze hun kind hebben verloren. Ik blijf te hunner beschikking zolang dat in mijn mogelijkheden ligt, als dat hen op een of andere manier kan helpen en als ze in rechtstreeks contact met mij willen treden", aldus Dutroux.

Dit meldt de Vlaamse radio. Het was de eerste keer sinds lange tijd dat Dutroux in het openbaar een verklaring aflegt. Voor de raadkamer in Neufchateau zei hij dat hij niets te maken heeft met de ontvoering van Julie en Melissa, en ook niet met hun dood. Ook de moord op An en Eefje ontkende hij. Een van de raadsmannen, Meester Rivière, zei "geschokt" te zijn. "Er bestaat spijt die de pijn verzacht, maar zijn spijtbetuigingen zorgen voor nog meer leed".

De zitting van donderdag is de zoveelste in het voortraject richting het uiteindelijke proces, dat op zijn vroegst volgend jaar plaatsvindt. De zaak-Dutroux zette in 1996 heel België op zijn kop.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 15-11-2002