Provincie Overijssel

Verhoogd risico op wateroverlast in Overijssel en Zuid-Drenthe

In het stroomgebied van de Vecht en het Zwarte water liggen gebieden waar een verhoogd risico op wateroverlast bestaat. De wijze waarop de betrokken gemeenten, provincies en waterschappen deze overlast en risicoâs te lijf willen gaan, zijn opgenomen in de zogenaamde âstroomgebiedsvisieâ, die vandaag door gedeputeerde Piet Jansen gepresenteerd werd. Een eerste ruwe raming van de kosten voor het terugdringen van de wateroverlast in het stroomgebied wordt geschat op ⬠2 miljard.

Een van de mogelijkheden voor het terugdringen van risicoâs in deze gebieden is terughoudendheid in het ontwikkelen van nieuwe kapitaalintensieve projecten. Ook is het belangrijk om bij het gebruik van de grond rekening te houden met het risico op wateroverlast. De komende jaren wordt de begrenzing van de risicogebieden nauwkeuriger bepaald. Daarnaast wordt er ook gekeken naar maatregelen die nodig zijn om de wateroverlast in stedelijk gebied terug te dringen.

Om de betrokken overheden en organisaties, maar ook de inwoners van Overijssel en Drenthe te doordringen van het belang van ruimte voor het water gaf Monique Somers vandaag het startschot. De landelijke campagne âNederland leeft met waterâ stroomt daarmee ook door Overijssel en Drenthe. Overijssels gedeputeerde Piet Jansen, voorzitter van het bestuurlijk waterplatform, mocht dan ook als eerste de gele laarzen, die symbool staan voor âNederland leeft met waterâ, in ontvangst nemen.

Waterbeleid in de 21e eeuw

Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt, de bodem daalt, het regent vaker en harder en er komt meer smeltwater. Er komt de komende jaren zoveel water op ons af dat technische maatregelen nemen alleen niet meer voldoende zijn. Dit heeft grote gevolgen voor het denken over en het omgaan met water in de 21e eeuw. "Oók in het 630.000 hectare grote stroomgebied van de Vecht en het Zwarte Water. Willen we de inwoners van dit gebied duurzaam beschermen tegen wateroverlast, dan moeten we het water weer de ruimte geven vóór het die ruimte zelf neemt", aldus gedeputeerde Piet Jansen.

Samen met de provincies Overijssel en Drenthe bereiden de Waterschappen Regge en Dinkel, Velt en Vecht, Groot Salland en Reest en Wieden en de inliggende gemeenten zich voor op deze veranderingen. Daartoe is een stroomgebiedsvisie opgesteld met daarin voorstellen over hoe in de toekomst de schadelijke gevolgen van wateroverlast te beperken. In het voorjaar van 2003 wordt, op basis van verschillende adviesorganen, door de provincies een concreet beleid ontwikkeld om met de waterschappen en gemeenten afspraken te maken over de uitvoering van de maatregelen.

Mogelijke maatregelen

Voor extra open water is circa 5.000 hectare nodig. Deze hectaren worden gevonden door bestaande watergangen twee maal zo breed te maken. "De extra ruimte is nodig om pieken in de afvoer af te vlakken en te voorkomen dat in droge perioden teveel water het gebied verlaat", legt Jansen uit. Voor extreem natte perioden is het nodig om ook de afvoercapaciteit te vergroten van gemalen en kanalen. Daarnaast zijn ook aanpassingen nodig aan rioolwaterzuiveringen, rioleringen en bergingsvijvers in stedelijke gebieden om de wateroverlast in stedelijke gebieden terug te dringen en negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit te beperken.

Bron: Bonnie van der Meer, telefoon 038 425 14 16


© 15-11-2002 Provincie Overijssel