---

Ministerie van Defensie



---

Kustwacht Antillen in actie voor brandend schip

15-11-2002

Het Rescue and Coordination Center (RCC) van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba op Curaçao ontving gisteravond (14 november) rond kwart voor acht lokale tijd een noodsignaal van het motorschip Don Andres dat er brand aan boord was uitgebroken na een explosie. Het schip bevond zich op dat moment 3,5 kilometer uit de kust van Curaçao ter hoogte van Hambrak. Op dat moment waren zeven personen aan boord van het schip.

De kapitein van de Don Andres verzocht om zuurstofmaskers zodat de situatie kon worden bekeken. Door de vele rookontwikkeling die na de explosie was ontstaan konden ze niet zonder masker in de machinekamer terecht. De helikopter van de Kustwacht werd naar het schip gestuurd om te assisteren. Ook de Kustwachtcutter Jaguar werd richting de Don Andres gestuurd. Om kwart over negen ging de brandploeg van de Jaguar aan boord van de Don Andres om de situatie te bekijken. In verband met het opnieuw oplaaien van de brand bleef de brandploeg van de Jaguar aan boord. Na ruim een uur was de brandploeg klaar met haar werkzaamheden en kon de Don Andres weggesleept worden.

De machinist van de Don Andres, die ademhalingsproblemen had gekregen, werd met de rubberboot van de Kustwacht naar land gebracht en vanaf daar met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn situatie bleek redelijk te zijn.