Rijksvoorlichtingsdienst

15 nov 2002
KAMP: OPVOEREN WONINGPRODUCTIE EN VERSTERKING STEDELIJKE GEBIEDEN

'Volkshuisvesting komt weer op de politieke agenda.' Met die inleidende woorden begon minister Kamp zijn antwoord in de Tweede Kamer bij de behandeling van de VROM-begroting van 2003 in eerste termijn.

Minister Kamp ging donderdagavond met name in op het opvoeren van de productie van nieuwe woningen, het doorbreken van de stagnerende herstructurering in de steden en de wijze waarop wonen in Nederland betaalbaar blijft.

Opvoeren productie
Voor het opvoeren van de productie van nieuwe woningen kondigde minister Kamp enkele maatregelen aan. Zo wil hij de prestatieafspraken met regio's aanscherpen. Voor de langere termijn denkt Kamp onder andere aan het verruimen van het aantal locaties en het beperken van regels en procedures.

Stedelijke gebieden
Om de stagnatie in de herstructurering van steden te doorbreken wil Kamp zich de komende jaren concentreren op vijftig wijken in Nederland. Dit geeft de ruimte om concrete en controleerbare afspraken te maken. Impulsteams kunnen daarbij een rol spelen. Ook de woningcorporaties hebben een verantwoordelijkheid in de herstructurering. Zij moeten zich actief opstellen in de wijk en inventariseren welke kosten gemaakt moeten worden. Mogelijke financiële tekorten bij bepaalde corporaties moeten in eerste instantie worden aangevuld door rijke corporaties. 'Daar is geld genoeg voor,' zei Kamp. 'Waar de honderd armste corporaties 1,5 miljard euro tekort komen, hebben de honderd rijkste 2,5 miljard euro over.'

Komende donderdag (21 november) wordt de behandeling van de VROM-begroting in de Tweede Kamer voortgezet.

Bron:
www.vrom.nl

Zie ook:
Begrotingsstukken VROM