Koninklijke Nederlandse Schaakbond

ECU Congres, Bled (Slovenië)

De ECU vergadering werd in Bled Slovenië gehouden op donderdag 7 november. De voorzitter Boris Kutin was aftredend maar wel herkiesbaar. Naast hem waren er nog twee andere kandidaten, Javier Ochoa Chaguen Estibález (Spanje) en Jaan Ehlvest (Estland). Ochoa en Elvest trokken hun kandidatuur weer in waarna Kutin met unanieme stemmen werd herkozen. Hierna werd de vergadering geschorst om de zonevergaderingen te laten plaatsvinden.
Onze zone 1.1 bestaat uit 16 landen, Andorra, Italië, Spanje, Portugal, Monaco, Frankrijk België, Luxemburg, Nederland, Engeland, San Marino, Schotland, Ierland, Jersey, Wales, Guernsey. Slechts 11 landen waren aanwezig. Jean Claude Loubatière (Frankrijk) had te kennen gegeven af te zullen treden als zonepresident, waarvoor Herman Hamers zich kandidaat had gesteld. Verder had Dirk de Ridder (België) zich kandidaat gesteld voor deze functie. We hebben deze week veel energie gestoken in gesprekken met afgevaardigden van de landen uit onze zone. Een aantal landen hield zich op de vlakte. In de vergadering konden de kandidaten zich voorstellen en kenbaar maken hoe ze deze functie wilden gaan vervullen. Daarna werd een vragenronde gehouden en kon gestemd worden. Het leverde een 6-5 uitslag voor Herman Hamers op.

Herman Hamers (r) neemt het presidentschap over van Loubatière

Hierna werd de ECU-vergadering hervat en werden de gekozen zonepresidenten benoemd. Voor het ECU bestuur waren 4 kandidaten gesteld waarvan 2 kandidaten zich terugtrokken, Peter Rajcsanyi (Hongarije) en Agostino Scalfi (Italië). De overige kandidaten, Gerry Walsh (Engeland) en Ali Nihat Yazici (Turkije) werden gekozen. Vervolgens konden kandidaten voor de FIDE Executive Board worden aangemeld. Rajcsanyi (Hongarije) en Scalfi (Italië) gaven zich op evenals Gelver (Israël), Iclicki (Frankrijk), Dolse (Denemarken) en De Ridder (België) die bij de zonepresident verkiezing verloren had. Van Iclicki werd eerst de nationaliteit vastgesteld, hij was altijd afgevaardigde voor België, maar De Ridder kon aantonen afgevaardigde van België te zijn zodat Iclicki ervoor koos zich namens Frankrijk beschikbaar te stellen. Zes kandidaten voor 4 plaatsen. Ook zij hielden een pleidooi. Met grote meerderheid (42) werd Scalfi gekozen met als tweede Rajcsanyi met 36 stemmen. Derde werd Gelfer (34) en vierde Dolse (31). De Ridder viel met zijn 20 stemmen net buiten de boot en Iclicki behaalde slechts 11 stemmen.
Hierna werd er nog gesproken over de beleidsnotitie van Boedapest en diverse toernooireglementen werden vastgesteld.

FIDE, Bled (Slovenië)
De Nederlandse delegatie bestaande uit Hamers, Arns en Schuering, heeft vele commissievergaderingen bezocht ter voorbereiding op de Executieve Board en het FIDE congres. In dat stadium kunnen vaak nog bepaalde zaken worden bijgestuurd en dat bleek ook het geval.

Verification Committee (Kascommissie)
Iets wat heel saai leek maar niet bleek te zijn was de vergadering van de Verification Committee. FIDE boardmembers als Tabbane (Tunesië), penningmeester Jarrett (Engeland) en Campomanes (Filippijnen) waren hierbij aanwezig. Committeevoorzitter Palladino (Italië) bracht naar voren dat voor alle bestuursleden gold dat zij bewijsstukken moesten overleggen van hun declaraties. Er was reeds een verslag aan de FIDE Board gestuurd waarin de naam van Campomanes werd genoemd. Hij alleen had in het IOC project meer dan Sfr. 200.000 uitgegeven en Herman Hamers stelde vast dat dit wel 10% van het uitgavenbudget van de FIDE was, waarvoor gedeeltelijk geen bewijs aanwezig was. Campomanes maakte zich erg kwaad en verliet halverwege de vergadering. De penningmeester meldde verder dat de FIDE nog Sfr. 1,1 miljoen te vorderen had op FIDE Commerce t.b.v. het WK-budget.

Medical Commission (Medisch commissie)
De medische commissie hield zich met het doping vraagstuk bezig en er werd bekend gemaakt dat de zware straffen niet zullen worden uitgevoerd. Het zal bij waarschuwingen blijven. De hele dopingregeling bleek zo lek als een mandje. Wij konden niet vaststellen of er duidelijke reglementen waren en of deze rechtsgeldig waren. Arthur Schuering zou de voorzitter van de commissie gaan assisteren met de juridische zaken. Er werd een reglement gemaakt waarin Arthur Schuering belangrijke zaken wijzigden en dat op deze manier ook goed aansloot bij het reglement van Nederland.

GM Steering Committee
De nieuwe GM Steering Committee werd ook bezocht. Yasser Seirawan gaf een uitgebreide presentatie over FIDE Commerce wat hij zal gaan leiden in de toekomst. Voor de oprichting van de GM Steering Committee hadden zich een aantal IGM's opgegeven. Maar of de beoogde commissieleden ook zouden toetreden tot deze commitee bleef onduidelijk. Ondanks hun aanwezigheid in Bled waren ze niet aanwezig in deze vergadering. Een aantal IGM's was na de koffiepauze ook verdwenen dus of dit initiatief een lang leven beschoren blijft, is de vraag. Ook Yasser Seirawan gaf aan te zullen aftreden als hij FIDE Commerce gaat leiden.

Reglementen en titels
Arthur Schuering bezocht de Rules and Tournament Regulations Committee. Tevens bezocht hij de Title and Rating Commitee. Désiree Hamelink bleken zij vergeten te zijn te vermelden op de lijst van titelaanvragen (WIM). Dit werd snel gecorrigeerd. Voorts waren er titels voor Jan Smeets (IM) en Albert Vasse (IA). Verder werd de World Championship Cycle Committee bezocht. Hier was weinig nieuws te melden, alles hing af van het geld dat de voorzitter ter beschikking zou kunnen stellen.

Executive Board
Gedurende twee dagen werd de Executive Board bijgewoond. In de Executive Board van de FIDE hebben alle zonepresidenten van de wereld zitting, evenals een aantal gekozen leden van de verschillende continenten. Zij hebben dan stemrecht, de FIDE-gedelegeerden niet. Hier werd de agenda van het congres opgesteld. Het voorstel voor een rapidtempo bij de Olympiade werd hierbij ingetrokken. Voor de verdere opmerkingen verwijzen we naar onderstaand congresverslag.

73ste FIDE Congres, 1e dag
Het congres werd geopend met de volksliederen van de FIDE en van Slovenië. Bij het congres mogen de Executive Board members niet stemmen, de gedelegeerden van de landen wel. Het congres is het hoogste orgaan, men kan bijvoorbeeld statuten veranderen. De herverkiezing van president Kirsan Iljumzhinov stond bijna bovenaan op de agenda en zonder tegenkandidaat. Die was ervoor al geëlimineerd door de ondertekening van een overeenkomst In Moskou. Even later werd duidelijk waarom. Kirsan Iljumzhinov werd unaniem herkozen. Zowel Ignatius Leong (Singapore) als Morton Sand (Noorwegen) werden benoemd tot Vice President van de FIDE. Jean Claude Loubatière (Frankrijk) kreeg een betaalde voorzittersfunctie in de Appeal Committee. De overige tegenkandidaten, Lin Feng (China) en Uvencio Blanco (Venezuela) bleven met lege handen achter. Iljumzhinov ging uitgebreid in op de tegen kandidaatsstelling en gaf aan dat het een signaal was dat het niet goed ging. Hij zou alle wensen van het tegenkandidaatticket in voeren en beter naar de mensen luisteren. Het is een grote FIDE familie waarbij alleen op het schaakbord gevochten mag worden, zo gaf hij aan. Veel verder kwamen wij de eerste dag niet want er moest een standbeeld onthuld worden en om 13.00 uur werd de vergadering gesloten. De behandeling van de presentielijst duurde al langer dan een uur.

73ste FIDE Congres, 2e dag - Kasparov
De tweede dag had in de ochtendsessie als hoofdonderwerp de cyclus rond het wereldkampioenschap. Yasser Seirawan gaf in een uitstekend verhaal de contouren aan waarbinnen dit gehouden zou moeten worden. Eraan ten grondslag lag de overeenkomst van Praag waaronder veel topschakers hun handtekening plaatsten, dit met uitzondering van regerend wereldkampioen Ponomariov. Zijn woordvoerder legde twee eisen neer, als de uiteindelijke uitslag gelijk bleef wilde hij wereldkampioen blijven. Verder moest volgens het huidige speeltempo gespeeld worden zoals dat ook bij de Olympiade van kracht was. Na een uitgebreide vragenronde voerde Gary Kasparov het woord in een prima betoog. "Whe don't fight anymore against the FIDE", zo gaf hij aan en ondersteunde, naast zijn handtekening die hij zette op 6 mei 2002 in Praag, nogmaals deze brief. Als het FIDE congres een beslissing had genomen over het kampioenschap dan zou het zo worden gespeeld. De titel is van de FIDE en zij maken uit hoe erom gespeeld gaat worden. Daarmee waren de voorwaarden van Ponomariov ook van tafel en het plan om verder te gaan met de uitvoering van dit voornemen werd unaniem ondersteund.
Herman Hamers werd in de Ethics Commission van de FIDE gekozen als lid. Bij de behandeling van het dopingreglement werd op voorstel van Nederland nog melding gemaakt van het doorstrepen van het woord rated in FIDE Rated Competitions bij de op te leggen straffen. Op zich een kleine actie die grote gevolgen kan hebben.

73ste FIDE Congres, 2e dag - Turijn winnaar
De derde dag begon met het kiezen van de locatie voor de Olympiade 2006. Menorca (Spanje) is aangewezen voor de organisatie 2004 en kandidaat-steden deden hun best in de gunst van de kiezer te komen voor de selectie voor de organisatie 2006. Kandidaten waren Tallinn (Estland), Turijn (Italië) en India. India trok zich terug. In hun promotie voerde eerst Italië het woord en kreeg de afgevaardigde Nicola Palladino een groot applaus door mee te delen dat de delegaties op kosten van de organisatie in Turijn konden verblijven. Estland volgde dit gebaar. Er werd tot stemming overgegaan en van de 121 stemmen waren er 4 ongeldig. De uitslag werd Estland 12 stemmen en Italië werd winnaar met 105 stemmen.
Verder werden diverse wereldkampioenschappen toegewezen, voor enkele was nog geen bid ontvangen.
Er werd een FIDE boek ten doop gehouden waarin alle functionarissen en kampioenen vermeld staan.

Onderscheiding voor Corus
Presidentiële onderscheidingen werden uitgereikt en tot onze grote verbazing ontving Nederland ook een onderscheiding voor het Corus toernooi van 1999. Een mooie plaquette werd in ontvangst genomen. Arthur Schuering werd benoemd in een panel waaruit een tribunaal gevormd kan worden dat gehoord zal worden in geval van dopingvraagstukken.
De volgende Executive Board wordt gehouden in Halkidiki in Griekenland van 26 oktober tot 2 november 2003.

Resultaten FIDE Congres 2003
De resultaten van ons bezoek waren;

* Onze invloed in de FIDE is vergroot door de benoeming van Herman Hamers tot president van zone 1.1 gekozen en zijn benoeming in de Ethics Commission.

* Daarnaast is Arthur Schuering benoemd in het panel, tribunaal dopingcontroles.

* Wim Arns is benoemd in het Computer- and Internet Chess Committee.
* Onze invloed bij de commissievergaderingen was groot, zaken konden op tijd worden bijgestuurd (bijvoorbeeld bij het dopingvraagstuk).
* De contacten met de landen in Europa zijn sterk verbeterd.
* Ook zijn contacten gelegd met China.

* De volgende titels zijn verleend: Désiree Hamelink (WIM), Jan Smeets (IM) en Albert Vasse (IA).

* Een onderscheiding is in ontvangst genomen voor de organisatoren van het Corus toernooi van 1999.


---