Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 15-11-2002
Regionaal Persbericht, 08.00 uur

POLITIE REGIO UTRECHT UITGERUST MET PEPPERSPRAY

Vanaf 14 oktober 2002 is de pepperspray gefaseerd ingevoerd bij alle politieagenten en surveillanten in de Politie Regio Utrecht. Pepperspray geeft tijdelijk zeer onaangename effecten maar geeft geen blijvend letsel. Pepperspray maakt het politieagenten en surveillanten mogelijk veilig en adequaat op te treden in risicovolle situaties waarbij het noodzakelijk is afstand te bewaren tot een gewelddadige verdachte.

Gefaseerde invoering
De invoering van de pepperspray zal gefaseerd verlopen. Wanneer de politiemensen met succes het theoretisch en praktisch examen afleggen mogen zij met het busje pepperspray de straat op. Deze trainingen zijn gestart vanaf 14 oktober en gaan door tot eind december. Op dit moment zijn er 750 politieagenten van de politieregio uitgerust met de pepperspray. Uiteindelijk zal op 31 december 2002 elke vuurwapendragende en elke surveillant in de Politie Regio Utrecht met de pepperspray uitgerust zijn.

Positieve ervaringen pilotregio`s
In de pilotregio`s Groningen, Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Noord zijn politiemensen al bijna twee jaar met pepperspray uitgerust. Uit onderzoek naar de ervaringen van de politieambtenaren in deze pilotregio`s blijkt dat men zeer positief is over de invoering van de pepperspray. Pepperspray wordt daar regelmatig met succes toegepast. Hoewel pepperspray een ingrijpend geweldmiddel is heeft het voor zover bekend, geen blijvend letsel bij ingespoten verdachten veroorzaakt. Pepperspray is een nieuw geweldsmiddel dat qua geweldsniveau gelijk staat aan de wapenstok.

Tijdens de pilot heeft pepperspray al herhaaldelijk agenten gered uit bedreigende situaties zonder dat het tot ernstiger vormen van geweld heeft moeten komen. In een aantal gevallen is zelfs mogelijk vuurwapengebruik voorkomen. Pepperspray biedt iets wat andere, bij de Nederlandse Politie in gebruik zijnde geweldmiddelen niet bieden: de mogelijkheid om een gevaarlijke verdachte zonder ernstige gevolgen op een verantwoorde wijze van een veilige afstand onder controle te krijgen (uit de Handleiding gebruik Pepperspray, LSOP).

Landelijk onderzoeksteam
Landelijk zal men de invoering van pepperspray nauwgezet blijven volgen. Drie jaar lang zal een landelijk onderzoeksteam alle incidenten waarbij pepperspray gebruikt wordt kritisch volgen en evalueren.

Natuurlijk product
Pepperspray is een volledig natuurlijk product, dus geen chemisch middel. Het is een extract afkomstig van de vrucht van de peperplant. Een hoeveelheid spray direct in het gelaat veroorzaakt onmiddellijk een brandend gevoel van de huid en de slijmvliezen in de neus en mond. Vooral de huid rond de ogen is gevoelig voor de inwerking van de spray.