Gemeente Zwolle

Print pagina

Convenant betaald voetbal geactualiseerd


Datum uitgave: 15-11-2002

Onderwerp: Openbare orde en veiligheid

Donderdag 14 november, is het geactualiseerde convenant Betaald Voetbal Zwolle door vertegenwoordigers van FC Zwolle, politie IJsselland, openbaar ministerie en de gemeente Zwolle ondertekend. In het convenant zijn de afspraken vastgelegd, die de betrokken partners hebben gemaakt over ieders taken en verantwoordelijkheden bij de aanpak van voetbalvandalisme in Zwolle. Het oorspronkelijke convenant dateert uit 1998 en is op grond van een korte evaluatie inhoudelijk op een aantal punten aangepast en geactualiseerd. De afspraken in het convenant hebben er toe bijgedragen dat het voetbalvandalisme in Zwolle op een effectieve manier wordt bestreden. Van ingrijpende wijzigingen in het aangepaste convenant is geen sprake. Drie relevante afspraken zijn veranderd:


* KNVB neemt niet langer deel aan het convenant;
* Een nieuwe afspraak is dat voor elk voetbalseizoen een draaiboek wedstrijdorganisatie wordt opgesteld;

* Ook is het nieuw dat FC Zwolle voor elke risicowedstrijd een vergunning moet aanvragen.

De afspraken in het convenant hebben er toe bijgedragen dat het voetbalvandalisme in Zwolle op een effectieve manier wordt bestreden. Partijen zijn tot dusver zeer tevreden over het verloop van de thuiswedstrijden van FC Zwolle waarbij zich nauwelijks incidenten hebben voorgedaan. Desondanks blijft het nodig om goede afspraken met elkaar te maken en gezamenlijk op te treden tegen voetbalvandalisme. Het convenant fungeert daarbij als leidend kader.

Wijzigingen
De KNVB participeert nooit in dit soort convenanten op stedelijk niveau, daarom is de KNVB ook in Zwolle uit de club van deelnemende partijen gestapt. In het draaiboek wedstrijdorganisatie worden afspraken en maatregelen vastgelegd, die gelden voor de organisatie van thuiswedstrijden van FC Zwolle. Deze afspraken kunnen ondermeer betrekking heb op de inzet van politie, supportersvervoer, kaartverkoop, alcoholgebruik en fouillering. Ook nieuw is, dat voor elke risicowedstrijd afzonderlijk een vergunning door FC Zwolle bij de gemeente moet worden aangevraagd, zodat per risicowedstrijd kan worden bekeken of een vergunning kan worden verleend en welke voorschriften hieraan moeten worden verbonden.

Vervolg
Het geactualiseerde convenant heeft een geldigheidsduur van één jaar, met ingang van het voetbalseizoen 2002/2003, en wordt steeds stilzwijgend met een jaar verlengd. Indien ontwikkelingen hiertoe aanleiding geven, kan het convenant tussentijds worden aangepast. Aan het einde van het voetbalseizoen 2003/2004 wordt het convenant geëvalueerd.

Bron: Communicatie
Datum van 15-11-2002 tot 21-11-2002