GroenLinks


-

Brief van Paul Rosenmöller over het besluit zich terug te trekken als kandidaatlijsttrekker

15 november 2002

Beste mensen,

Vanmiddag heb ik besloten om aan het eind van deze Kamerperiode een punt te zetten achter mijn lidmaatschap van de Tweede Kamer. Daarmee vervalt ook mijn beschikbaarheid voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks voor de komende periode.

Dat was natuurlijk een moeilijk besluit maar ik heb de absolute overtuiging dat het het goede besluit is.
Er zijn 2 belangrijke redenen voor dit besluit. Allereerst hebben de gebeurtenissen van het afgelopen half jaar een ongelooflijke impact gehad op mijn persoon en ons gezin. Dat brengt naschokken teweeg die heel veel energie onttrekken.
Teveel om vol overtuiging een campagne te leiden en vervolgens ook weer 4 jaar in de Kamer zitting te nemen.
Daarnaast zegt mijn politieke gevoel dat er behoefte is aan vernieuwing, een nieuw gezicht in deze periode waarin het politieke en maatschappelijke klimaat fors is veranderd. Daarmee gaan we ook een nieuwe fase in.
GroenLinks heeft naar mijn idee zo'n nieuw gezicht in de persoon van Femke Halsema. Zij heeft de bereidheid kandidaat lijsttrekker te zijn en de fractie en ik hopen dat zij door ons congres wordt gekozen. Die unanieme steun is er, zo bleek vandaag, ook van de kandidatencommissie en het partijbestuur.
Na de val van het kabinet heb ik twijfels gehad of ik de kar nog eens moest trekken, maar ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen toen de collega's mij dat vroegen te doen. Ik merkte echter al snel dat dit niet het goede besluit was. Je kunt er alleen thuis over praten en moet vervolgens alleen een besluit nemen.
Dat heb ik dan ook gedaan, al weer enkele dagen geleden. Vanochtend was er een bijeenkomst met ons landelijk kader. Ik vond het van het grootste belang dat zij de eerste waren die het hoorden. Donderdagmiddag heb ik de meest betrokkenen zoals Femke en Mirjam, onze partijvoorzitter, geïnformeerd.
Ik heb de afgelopen 13-14 jaar met ongelooflijk veel plezier, inzet en passie gewerkt aan de ontwikkeling van GroenLinks en ik dank dan ook iedereen met wie ik gedurende al die jaren op welke wijze dan ook heb samengewerkt.
Ik blijf deze periode nog in de Kamer en zal tot 22 januari de nieuwe lijsttrekker steunen op de manier waarop dat gewenst wordt. Hoewel ik natuurlijk een politiek dier ben weet ik ook dat er ook een leven is na de politiek. Daar ga ik dan na 22 januari aan beginnen.

Paul Rosenmöller.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl