NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Quilt- en viltmarkt

Quilt- en viltmarkt
Zaterdag 16 en zondag 17 november 2002

Aansluitend bij de tentoonstellingen Vilt: kunst, mode en design en de jubileumtentoonstelling van het Quiltersgilde Quilts door de jaren heen, organiseert het Nederlands Textielmuseum een quilt- en viltmarkt op 16 en 17 november 2002. De markt vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur.

Het Nederlands Textielmuseum heeft de afgelopen jaren een groot aantal succesvolle markten georganiseerd. Op 16 en 17 november is er weer een markt, een weekend lang, waarop een groot aantal quiltwinkels en viltkunstenaars vertegenwoordigd zijn. Zowel quilters als vilters zullen hier veel naar hun gading vinden. Zij kunnen op deze dagen kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen en technieken.

De combinatie quilt en vilt is gemaakt vanwege de diverse overeenkomsten tussen deze disciplines. Veel hedendaagse quilters gebruiken vilt. Door bijvoorbeeld bekende stoffen te vermengen met wol kunnen zeer interessante nieuwe stoffen en texturen ontstaan. Zeker voor de art-quilts kan dit spannende resultaten opleveren. Ook wordt kant en klaar vilt gebruikt voor onder andere het maken van applicaties.

Quilt- en viltmarkt
De markt is zo divers mogelijk samengesteld. Quiltwinkels uit het hele land zijn uitgenodigd om hun collectie stoffen te tonen en te verkopen. Elke winkel onderscheidt zich met een unieke uitstraling en voorkeur voor bepaalde collecties. Zo zijn er winkels met typische Hollandse folklorestoffen, als ook winkels die zelfbeschilderde zijden lappen verkopen. Naast stoffen worden ook quiltpatronen, fournituren en boeken aangeboden, en worden demonstraties gegeven van de nieuwste naaimachines op quiltgebied.
Viltkunstenaars uit binnen- en buitenland zullen op de markt vertegenwoordigd zijn met hun eigen collectie. De producten variëren van warme vilten sloffen tot industrieel vervaardigde materialen van vilt. Daarnaast bieden ondernemers materialen te koop aan waarmee men zelf aan de slag kan, zoals wol, zijde en verfstof.

Inloopateliers
Gedurende twee dagen zijn Susan Henselmans en Anneke Copier aanwezig van 13.00 uur tot 16.00 uur. Zij geven demonstraties in de inspirerende inloopateliers.

Anneke Copier laat de bezoekers een stukje vilten dat transparant blijft. Het resultaat is een bloemvorm die de bezoeker mee naar huis kan nemen. Ook kinderen kunnen een lapje vilten. Anneke Copier vilt al achttien jaar. Enkele jaren geleden richtte zij haar eigen bedrijf op, de Vilterij geheten. Copier maakt voornamelijk niet alledaagse kleding.

Susan Henselmans, van origine docent naaldvakken, heeft eveneens een eigen bedrijf: Stofkunst. Haar expertise bestaat uit het bedrukken en sjabloneren van motieven op stof. Tijdens de quilt- en viltmarkt biedt zij doorlopend de mogelijkheid aan museumbezoekers om in het inloopatelier te tamponneren. De deelnemers kunnen kiezen uit lichte of donkere stof. Het formaat (17 x 17 cm) is uitermate geschikt voor machinaal patchwork. Langs een geknipte lijn wordt getamponneerd, waarbij de lijn steeds een stukje wordt opgeschoven. Er kan gewerkt worden in één of meerdere kleuren, vanuit één punt of vanuit het midden. Een techniek met verrassende resultaten en erg leuk om te doen. Deze techniek biedt quilters de mogelijkheid zelf hun stoffen te ontwerpen. Gecombineerd met effen stoffen kan een mooi kleed samengesteld worden.

Digitale textiel-druktechniek
Tijdens de quilt- en viltmarkt zullen demonstraties worden gegeven op de nieuwe aanwinst van het museum: de inkjetprinter. Deze digitale textielmachine, type Amber, is in staat full-colour op voorbehandelde stoffen te printen van maximaal 160 centimeter breed. Dergelijke printers worden onder andere in het bedrijfsleven gebruikt om nieuwe prints te ontwikkelen. De machine heeft een productiesnelheid van anderhalve strekkende meter per uur. De prints zijn van fotokwaliteit. In theorie zijn 16.700.000 kleuren beschikbaar. Verder is de machine uitgevoerd met een ecologische inkjettechnologie. Dit betekent dat er geen milieubelastende stoffen vrijkomen of overblijven. Zoals alle high-tech machines in het Textielmuseum zal deze aanwinst ingezet worden als experimenteermogelijkheid voor studenten, kunstenaars en ontwerpers. Tevens kan hij gebruikt worden voor kleinschalige unieke producties. Op de printer in het museum kan alleen geprint worden op katoen of natuurzijde.

Tijdens de quilt- en viltmarkt zijn de volgende tentoonstellingen in het Textielmuseum te zien:

- Vilt: kunst, mode en design 28-9-2002 t/m 12-2-2003
- Quilts door de jaren heen, jubileumtentoonstelling van het Quiltersgilde

- 16-11-2002 t/m 19-1-2003

- verrassend nieuw tafelgoed van kunstenaars en ontwerpers 16-11-2002 t/m 23-02-2003

---

---
Voor nadere persinformatie en documentatie: Yvette Lardinois: PR en Marketingmanager, T 013 549 45 33 of 06 51 53 48 29 e-mail bdlaryv@tilburg.nl (di t/m vr) of Petra Robben, medewerker educatie en evenementen, T 013 549 45 60 of e-mail bdrobpe@tilburg.nl (di t/m do). Kijk ook op www.textielmuseum.nl


07 nov 02 10:41