Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

PERSBERICHT

12 november 2002

NOMINATIES ZILVEREN ZEBRA (ASN Mediaprijs) 2002 Uitreiking Zilveren Zebra en Zilveren Pluim zaterdag 16 november

De jury van de Zilveren Zebra heeft de vijf genomineerden bekendgemaakt voor de jaarlijkse Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs). De genomineerden ontvangen ieder een geldprijs van 500 Euro en een bronzen penning.
Zaterdag 16 november zal juryvoorzitter Aad van den Heuvel de winnaar tijdens een feestelijke bijeenkomst bekendmaken in De Balie in Amsterdam. De winnaar ontvangt een geldprijs van 9.250 Euro en het bijbehorende Zilveren Zebra beeld, gemaakt door kunstenares Ineke Roelfzema. Op deze bijeenkomst wordt eveneens de Zilveren Pluim waarderingsprijs uitgereikt.

De vijf genomineerden die voor de prijs in aanmerking komen zijn (in willekeurige volgorde):

'Ik ben er, en ik ben er niet'
Een radiodocumentaire van Jorrit Brenninkmeijer. Het verhaal gaat over Wahab Rashid-Ali, die na zes jaar verblijf in Nederland als
uitgeprocedeerde asielzoeker tussen en wal schip raakt. 'Ontroerend en tekenend. Een vleesgeworden krantenbericht. Beeldende radio', aldus de jury van de Zilveren Zebra.

De Akbarstraat
Een driedelige NPS-serie over de Kolenkitbuurt in Amsterdam-West van regisseur Jan Bosdriesz, met Felix Rottenberg als presentator. De programmamakers woonden negen maanden in de multiculturele Akbarstraat. De jury over deze inzending: 'Goed doorwrochte thema's met diepte gebracht. Toegankelijk en van binnenuit gefilmd. Een open en frisse manier van thema's oppakken door als een advocaat van de duivel te opereren.'

De Koningin van de Bijlmer
NRC-reportage van Gerard van Westerloo voor M- Magazine. Journalist van Westerloo volgt Hannah Belliot in De Bijlmer en beschrijft ontmoetingen met mensen van vlees en bloed.
De jury: 'Boeiend verhaal en een fraai portret, met Belliot als metafoor voor onze multiculturele samenleving. Eerlijke en onthullende beschrijving van de politieke verhoudingen. Van Westerloo laat mensen over het bestuur praten en niet omgekeerd.'

Tussenland/Tussentijd
Tussenland en Tussentijd, een twee-in-een productie, onder regie van Eugenie Jansen, Albert Elings en John Kon Kelei. Tussenland is het verhaal van de ontmoeting van een oud-Indië veteraan met een Afrikaanse asielzoeker. Tussentijd is de 'making off' van Tussenland door de ogen van hoofdrolspeler John Kon Kelei. De jury zegt: 'Een film die zich laat lezen als een documentaire. Grappig en ontroerend. Een fictie die zeer werkelijk is.'

De geest in de fles
Zembla-documentaire over de gevolgen van 11 september in Nederland. Moslims zelf aan het woord over de vrijheid van meningsuiting en post- 11 september gevoelens. De jury: 'De persoonlijke benadering geeft een genuanceerd beeld van moslims in Nederland. Hoe moslims zelf denken over de negatieve beeldvorming en angsten en twijfels.'

De Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) bekroont professionele mediaproducties (geschreven, foto, beeld, of AV) die op een inventieve en kritische wijze de multiculturele samenleving in Nederland belichten. De organisatie is in handen van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) en de ASN Bank. De Zilveren Pluim vestigt extra aandacht op een opvallende publicatie of uitzending, of een verrassende ontwikkeling binnen een medium.

De uitreiking van de Zilveren Zebra en de Zilveren Zebra vindt plaats in De Balie, waar dat weekend het symposium Iriscope, over multiculturele televisieprogramma's, plaatsvindt. Voor meer informatie en aanmelden voor Iriscope, zie www.beeldvorming.net.

Juryleden
De jury van de Zilveren Zebra bestaat uit Aad van den Heuvel (voorzitter, programmamaker), Nazmiye Oral (NMO), Lou Lichtenberg (directeur Bedrijfsfonds voor de Pers), Usha Marhé (journalist), Nicole Robbers (fotoredacteur NRC Handelsblad), Noraly Beyer (NOS journaal) en Tonio van Vugt (hoofdredacteur Zone 5300).

De organisatoren
De ASN Bank laat zich bij haar handelen leiden door de doelstelling de duurzaamheid van de samenleving te willen bevorderen. Daarom stimuleert de ASN Bank activiteiten die betrekking hebben op waarden zoals respect voor mens en dier, natuur en milieu. Vandaar dat zij zich, samen met het LBR, inzet voor de bestrijding van rassendiscriminatie.

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) probeert op diverse manieren een evenwichtige beeldvorming over migranten en de ontwikkeling van de multiculturele samenleving te bevorderen. De mediaprijs is een instrument om mediaproducties die oog hebben voor aspecten van de multiculturele samenleving extra voor het voetlicht te plaatsten; van evident belang voor een samenleving in verandering en beweging.


----- -----
Noot voor de pers (