Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaamse consensus over ceremoniële monarchie (16/11/02)

De N-VA is verheugd dat nu ook de VLD haar steun toezegt aan het N-VA-voorstel voor de afschaffing van de politieke macht van de koning. N-VA-kamerlid Frieda Brepoels richtte eerder deze week een schrijven aan congresganger en Kamervoorzitter Herman De Croo met het verzoek tot oprichting van een subcommissie van de commissie Grondwet. Deze subcommissie dient zich toe te leggen op de aanduiding van de Grondwetartikels die moeten worden herzien voor de afschaffing van de politieke macht van de koning. De N-VA rekent er op dat De Croo en de VLD, conform de recente congresbesluiten, dringend werk maken van de subcommissie zodat na de volgende verkiezingen de Grondwet onmiddellijk kan gewijzigd worden.

De N-VA diende eerder al een voorstel in waardoor alle 19deeeuwse grondwetsartikels die de koning politieke macht toekennen voor herziening vatbaar worden verklaard. Deze hebben o.a. betrekking op de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke bevoegdheden van de koning, zoals de bevoegdheid tot het benoemen en ontslaan van ministers, het bevel over de krijgsmacht (in tijden waarin België lid is van de NAVO en de EU!), het uitroepen van de staat van oorlog, de ondertekening van wetten en besluiten, het verlenen van adeldom, de senatoren van rechtswege, de eedformule en het verlenen van genade aan veroordeelden.

Het Limburgs kamerlid Frieda Brepoels bepleit de oprichting van een subcommissie van de commissie Grondwet in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Zo kan in alle openheid gewerkt worden aan de lijst van de grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar verklaard worden en aan een nieuw wettelijk kader voor het optreden van de leden van het hof. De perikelen omtrent o.a. politieke uitspraken en (verkeers)overtredingen van leden van de koninklijke familie bewijzen de nood aan een regeling terzake.

Gezien de recente congresbesluiten van de VLD, rekent de N-VA op een snelle opstarting van de werkzaamheden zodat het politiek debat eindelijk kan plaats hebben waar het thuishoort: in het parlement. Met pieken en dalen gaven tal van politici de laatste jaren te kennen dat de monarchie dringend aan een democratisering toe is. De N-VA biedt hen de gelegenheid om eindelijk de daad bij het woord te voegen.

Auteur:
Frieda Brepoels, kamerlid, fractievoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---