Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

16 november 2002

Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) 2002

'Ik ben er, en ik ben er niet' wint Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) 2002

Radiodocumentaire Jorrit Brenninkmeijer bekroond

De Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) 2002 is gewonnen door 'Ik ben er, en ik ben er niet', een radiodocumentaire van Jorrit Brenninkmeijer, uitgezonden door de NCRV. Juryvoorzitter Aad van den Heuvel maakte de winnaar zaterdagavond 16 november bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Balie in Amsterdam.

De winnaar ontvangt een geldprijs van 9.250 Euro en het bijbehorende Zilveren Zebra beeld, gemaakt door kunstenares Ineke Roelfzema. Op de bijeenkomst werd eveneens de Zilveren Pluim waarderingsprijs uitgereikt. Die werd toegekend aan Pleasure Caribbean & Latin Magazine.

Voor de Zilveren Zebra waren tevens genomineerd de NPS-serie De Akbarstraat, de NRC-reportage De Koningin van de Bijlmer, de film/documentaire Tussenland/Tussentijd en de Zembla-documentaire De geest in de fles.

De radiodocumentaire Ik ben er, ik ben er niet van Jorrit Brenninkmeijer verhaalt over Wahab Rashid-Ali, een uitgeprocedeerde asielzoeker die na zes jaar verblijf in Nederland tussen en wal schip raakt. Hij verblijft in een opvangcentrum in Eindhoven en heeft geen keus dan te wachten totdat de Nederlandse overheid beslist wat er met asielzoekers uit Irak moet gebeuren.

Juryvoorzitter Van den Heuvel noemde de documentaire 'ontroerend en tekenend. Beeldende radio, als een vleesgeworden krantenbericht. Een journalistiek juweeltje, over een probleem dat toch eigenlijk zo eenvoudig kan worden opgelost.'

Wahab Rashid-Ali, die bij de uitreiking aanwezig was, lichtte toe dat het ontstellend zwaar is te wachten tot het moment dat de Nederlandse overheid beslist over wat er moet gebeuren met vluchtelingen uit Centraal Irak. Hij spreekt goed Nederlands, wil net als andere vluchtelingen aan de slag in Nederland, beschouwt Nederland als zijn tweede land, maar mag niets doen. Vandaar zijn uitspraak 'ik ben er, en ik ben er niet'.

Zilveren Zebra winnaar Jorrit Brenninkmeijer 'dankte' de Nederlandse overheid, 'zonder haar vreemdelingenbeleid was deze documentaire niet mogelijk geweest. Volgens hem is het 'een voorbeeld van de Nederlandse schijntolerantie dat mensen als Wahib, die willen en goed Nederlands spreken, niet eens de kans krijgen om in Nederland iets te doen.'

De Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) bekroont professionele mediaproducties (geschreven, foto, beeld, of AV) die op een inventieve en kritische wijze de multiculturele samenleving in Nederland belichten. De organisatie is in handen van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) en de ASN Bank.

De Zilveren Pluim vestigt extra aandacht op een opvallende publicatie of uitzending, of een verrassende ontwikkeling binnen een medium.

De uitreiking van de Zilveren Zebra en de Zilveren Zebra vindt plaats in De Balie, waar dat weekend het symposium Iriscope, over multiculturele televisieprogramma's, plaatsvindt. Voor meer informatie en aanmelden voor Iriscope, zie www.beeldvorming.net.

Juryleden

De jury van de Zilveren Zebra bestaat uit Aad van den Heuvel (voorzitter, programmamaker), Nazmiye Oral (NMO), Lou Lichtenberg (directeur Bedrijfsfonds voor de Pers), Usha Marhé (journalist), Nicole Robbers (fotoredacteur NRC Handelsblad), Noraly Beyer (NOS journaal) en Tonio van Vugt (hoofdredacteur Zone 5300).

De organisatoren

De ASN Bank laat zich bij haar handelen leiden door de doelstelling de duurzaamheid van de samenleving te willen bevorderen. Daarom stimuleert de ASN Bank activiteiten die betrekking hebben op waarden zoals respect voor mens en dier, natuur en milieu. Vandaar dat zij zich, samen met het LBR, inzet voor de bestrijding van rassendiscriminatie.

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) probeert op diverse manieren een evenwichtige beeldvorming over migranten en de ontwikkeling van de multiculturele samenleving te bevorderen. De mediaprijs is een instrument om mediaproducties die oog hebben voor aspecten van de multiculturele samenleving extra voor het voetlicht te plaatsten; van evident belang voor een samenleving in verandering en beweging.

Noot voor de pers (

Ingezonden persbericht