Ingezonden persbericht

Persbericht+Persbericht+Persbericht+Drents Museum

19 augustus 2002

Baardmannen en puntneuzen
Pre-industrieel design in steengoed

Baardmankruiken zijn objecten die tot de verbeelding spreken. Deze bebaarde kruiken, die vanaf de zestiende eeuw in het Duitse Rijnland werden vervaardigd, zijn bekend over de hele wereld en worden ook vrijwel overal bij archeologisch onderzoek, op land en in het water, gevonden. Het op de hals afgebeelde menselijke gelaat roept doorgaans vele vragen op. Waarom zit die kop op de hals? Stelt het iemand voor? Waar werden de kruiken voor gebruikt? En door wie? Wat zat erin? Waar werden ze gemaakt en hoe oud zijn ze? In de tentoonstelling Baardmannen en Puntneuzen, Pre-industrieel design in steengoed, die van 31 augustus tot en met 24 november 2002 in het Drents Museum in Assen te zien zal zijn, wordt antwoord gegeven op al deze vragen.

In de tentoonstelling, die in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wordt georganiseerd, worden ruim 200 baardmankruiken en puntneuskruiken (de voorlopers van de baardmankruiken) geëxposeerd, voornamelijk uit de voormalige privé-verzameling Van Beuningen-de Vriese die sinds 1986 onderdak heeft gekregen in Museum Boijmans Van Beuningen. De diversiteit en de ontwikkeling van vorm en decoratie van de kruiken zal worden getoond, de verschillende productiecentra worden behandeld en vanzelfsprekend wordt er aandacht besteed aan materiaal (steengoed) en productieproces. Enkele bijzondere archeologische vondsten worden in deze tentoonstelling uitgelicht. Zo wordt er bijvoorbeeld aandacht besteed aan baardmankruiken die in wrakken zijn gevonden. Slechts bij weinigen is bekend dat de kruiken in de 17de eeuw zijn gebruikt voor de verscheping van kwikzilver naar Azië. Nog minder bekend is dat baardmankruiken in Engeland zijn gebruikt bij magische rituelen. Op basis van onderzoek naar schilderijen en prenten met baardmankruiken wordt ingegaan op het gebruik van baardmankruiken in de zestiende en zeventiende eeuw. Daarnaast wordt ook ingegaan op het waarom van het bebaarde gezicht op de hals van de kruik. Zo zou volgens één van de theorieën het gezicht van de jezuïet Bellarminus op de kruiken zijn afgebeeld omdat deze geestelijke zich fel uitliet tegen overmatig drankgebruik.

Boek
In de serie publicaties over kunstnijverheid en vormgeving, uitgegeven door het Drents Museum (i.s.m. Uitgeverij Waanders te Zwolle), verschijnt 'Baardmannen en Puntneuzen, vorm, gebruik en betekenis van gezichtskruiken, 1500-1700' , geschreven door drs. Christel van Hees. Het boek is in de Museumwinkel te koop voor ¤ 12,50.

DM Special: baardmannen, vlierbier en pastei
Op zaterdag 16 en zondag 17 november a.s. organiseert het Drents Museum een bruisend weekend vol met activiteiten op het gebied van lekker eten en drinken in het kader van deze tentoonstelling. Kinderen krijgen een baard geschminkt. Sinterklaas komt natuurlijk ook. Normale entreeprijs. Mannen met baard én kruik mogen gratis naar binnen.

De tentoonstelling Baardmannen en Puntneuzen, Pre-industrieel design in steengoed, is hierna nog te zien in het Museactron in het Belgische Maaseik (20 december 2002 tot en met 31 augustus 2003) en Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam (19 september 2003 tot en met 21 maart 2004.)


---