NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

tafelgoed

Tafel goed!
Verrassend nieuw tafelgoed van kunstenaars en ontwerpers 16 november 2002 t/m 23 februari 2003

Vanaf 16 november is op de entresol een presentatie te zien van tafelgoed naar ontwerp van Ria van Eyk, Guido Geelen, Hella Jongerius, Marc Mulders en Margit Seland. De tafellakens en servetten zijn uitgevoerd op de geavanceerde Dornier weefmachine van het museum en worden in oplage geproduceerd.

Ria van Eyk is een bekende in de textielwereld. Zij heeft vooral veel tapisserieën op haar naam staan. Eerder ontwierp zij feestelijk damast voor museum Kröller-Müller.
De beeldhouwer Guido Geelen en de schilder Marc Mulders maken allebei deel uit van de Tilburgse School, een groep kunstenaars die de aandacht voor ambachtelijke technieken deelt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij de uitnodiging van het museum om een modern damast te maken met de computergestuurde jacquardweefmachine, met beide handen aangrepen.
De Rotterdamse ontwerper Hella Jongerius tekende ook voor een ontwerp. Zij maakt deel uit van de internationaal toonaangevende associatie Droog Design. Kenmerkend voor haar werkwijze is dat zij zich het product helemaal toeeigent en het vanaf het begin weer opbouwt. De van oorsprong Noorse Margit Seland maakte bij het Europees Keramisch Werkcentrum keramische kopjes en schotels met een huidachtige structuur. Dit gegeven vormde haar uitgangspunt bij het ontwerp van een tafelkleed. Geweven heeft het een sterk reliëf doordat zij gebruik heeft gemaakt van verschillende garens en weefbindigen. Het wordt gepresenteerd samen met het keramiek.

Nadere informatie en documentatie voor de pers: Yvette Lardinois, PR en Marketingmanager, T 013 549 45 33 of 06 51 53 48 29
E-mail bdlaryv@tilburg.nl (di t/m vr)
Caroline Boot, Conservator kunst en design, T 013 549 45 13 (di t/m vr)
www.textielmuseum.nl

12 sep 02 13:35