---

Kamervragen en antwoorden
---

Het Amerikaanse militaire bevoorradingsschip in de Eemshaven

18-11-2002

Mede namens de ministers van Buitenlandse Zaken en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer bied ik u in bijlage aan de antwoorden op de kamervragen van het lid Van Bommel (2020301860 d.d. 18 oktober 2002).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

1 Is het waar dat sinds begin oktober 2002 in de Eemshaven het Amerikaans militair bevoorradingsschip, de Major Stephen W. Pless is afgemeerd en dat dit schip militaire goederen inlaadt? Zo ja, om wat voor goederen gaat het precies?

2 Komen deze goederen uit depots op Nederlands grondgebied? Zo ja, om welke depots gaat het en onder wiens verantwoordelijkheid vallen deze depots? Zo nee, uit welk(e) land(en) worden ze wel aangevoerd en over welke Nederlandse (spoor-)wegen gebeurt dat?

Het Amerikaanse bevoorradingsschip Major Stephen W. Pless heeft van 7 tot en met 17 oktober 2002 een routinebezoek gebracht aan de Eemshaven voor onderhoud, bevoorrading en recreatie van de bemanning. Het schip heeft geen militaire goederen geladen, maar gebruiksgoederen voor eigen gebruik en dat van andere marineschepen van het vlootdeel waarvan het schip deel uitmaakt. Deze goederen komen niet uit militaire depots.

3 Zijn op het transport van deze goederen de regels voor vervoer gevaarlijke stoffen van toepassing en worden deze regels nageleefd?

Ook op gebruiksgoederen kunnen de regels op vervoer van gevaarlijke stoffen van toepassing zijn. De naleving van deze regels is een verantwoordelijkheid van de individuele leverancier.

4 Wat is de bestemming van het schip en de goederen?

Dit schip maakt deel uit van de Amerikaanse 6e Vloot in de Middellandse Zee en is behoudens havenbezoeken permanent op zee ter bevoorrading van andere marineschepen. De bestemming is onbekend.

5 Heeft de komst van het schip naar de Eemshaven iets te maken met Amerikaanse voorbereidingen voor een aanval op Irak?

Hierover is geen informatie bekend

Nieuws Ministerie van Defensie