Imam vrijgesproken van belediging en aanzetten tot discriminatie van homoseksuelen


Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 18-11-2002
Haags Hof bevestigt vrijspraak El Moumni

Den Haag, 18 november 2002 - Het Gerechtshof ?s-Gravenhage sprak vandaag imam El Moumni vrij van belediging en aanzetten tot haat en/of discriminatie van homoseksuelen. Het Openbaar Ministerie had de imam ten laste gelegd dat hij in een NOVA-uitzending op 3 mei 2001 homoseksualiteit schadelijk noemde voor de Nederlandse samenleving en dat hij homoseksualiteit een besmettelijke ziekte had genoemd.

Het hof oordeelde dat de fragmenten in de NOVA-uitzending op 3 mei 2001, waarin imam El Moumni zich over homoseksualiteit uitliet, niet op zichzelf bezien moeten worden maar in samenhang met de overige inhoud van het interview. Daarbij moet volgens het gerechtshof met name worden gelet op de strekking van het interview. De context van het interview en het feit dat de gewraakte fragmenten dienden ter aanduiding van de in de islam verankerde geloofsopvatting over homoseksualiteit, ontnamen volgens het hof het mogelijk beledigende karakter aan de NOVA-fragmenten. Aangezien er naar het oordeel van het hof geen sprake is van in strafrechtelijke zin beledigende uitspraken sprak het gerechtshof El Moumni vrij. Ook aanzetten tot haat en/of discriminatie van homoseksuelen achtte het hof niet bewezen. De wijze waarop El Moumni zijn opvattingen uitdroeg viel volgens het hof binnen de grenzen van het aanvaardbare.

Het gerechtshof heeft in zijn oordeel laten meewegen dat het woord ?marat? in de visie van de imam in de NOVA-uitzending onjuist met ?ziekte? vertaald is. Een juiste vertaling is ?afwijking? of ?opvoedingsziekte?; volgens een islamdeskundige moet het woord ?marat? in overdrachtelijke zin worden opgevat. Het hof achtte ook van belang dat de imam in een niet uitgezonden deel van het interview aangaf dat de islam verbiedt anderen lastig te vallen en dat de moslim respect moet geven aan iedereen.

Ga naar betreffende uitspraak met


Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=9738&i=&ti= .