Gemeente Tilburg

8-11-2002
Samenwerking en maatwerk kern nieuw grondbeleid

Het gemeentelijk grondbeleid zal zich in toenemende mate richten op samenwerking met marktpartijen en de gebieds -en locatiegerichte benadering. Dit heeft het college afgelopen maandag besloten met de Nota Grondbeleid 2002. Daarbij zal naast het nieuw geformuleerd beleid het bestaande beleid voor een deel worden gecontinueerd. Waar mogelijk wordt het voeren van een actief grondbeleid voortgezet met als doel minimaal een gemeentelijke regiefunctie veilig te stellen. Per geval zal worden afgewogen hoe het beschikbare juridische instrumentarium zal worden ingezet.

Het grondbeleid is de laatste jaren aan verandering onderhevig. Het te voeren Grondbeleid waarbij de gemeente niet meer standaard alle gronden in eigendom heeft, vraagt in relatie tot gebiedsdifferentiatie en ingenomen grondposities door marktpartijen een selectief strategische aanpak.

Breder kader grondbeleid
In het Algemeen Beleidsplan College Tilburg 2002-2006 (ABC) is een aantal beleidsvoornemens opgenomen die relatie hebben met het grondbeleid. In het ABC wordt aangegeven dat het beleid zich richt op onder andere kwaliteit boven kwantiteit, waarbij in eerste instantie zal worden gekozen voor inbreiding boven uitbreiding. Eerst zullen zoveel mogelijk bouwmogelijkheden in het bestaand stedelijk gebied worden benut. In de uitleggebieden zal terughoudend worden omgegaan met gronduitgifte voor wonen en industrie. Bij de planning en fasering van zowel locaties voor woningbouw als bedrijven zal hiermee rekening moeten worden gehouden.
Bij het formuleren van het grondbeleid wordt uitvoering gegeven aan de betreffende beleidsvoornemens uit het ABC.

Optimalisatie grondexploitaties
Het college heeft naar aanleiding van de behandeling van de Beleidsanalyse Grondexploitatie (BAGE) 2002 een Task Force ingesteld, die een onderzoek heeft uitgevoerd naar het geprognosticeerd meerjarig tekort bij de grondexploitatie zoals gemeld in genoemde Beleidsanalyse. De optimaliseringvoorstellen van de Task Force zijn door het college als richtinggevend vastgesteld. Aan de raad wordt nu voorgesteld deze voorstellen nader te onderzoeken op hun haalbaarheid. Het doel van deze voorstellen is het geprognosticeerde negatieve resultaat van de BAGE te verminderen dan om te zetten in een positief resultaat.
De resultaten van de haalbaarheidsonderzoeken zullen in 2003 ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd. Daarna kunnen deze verwerkt worden in de Perspectiefnota 2005, die in het voorjaar van 2004 wordt opgesteld. Vervolgens zullen de financiële gevolgen meegenomen worden in de Beleidsanalyse Grondexploitatie 2004.