Ingezonden persbericht

Tijdens een "conference call" die om 10.00 uur begint en maximaal 30 minuten duurt zal Peter Bakker een toelichting geven op dit persbericht. U wordt verzocht in te bellen vanaf 09.50 uur via telefoonnummer: 020 - 5315883.

Please note that the conference call will be in Dutch.

18 november

TPG ONEENS MET TARIEFINGREEP MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft vandaag een beslissing over het tariefbeheersingssysteem (TBS) tot 2007 uiteengezet in een brief aan de Tweede Kamer. Deze beslissing houdt ons inziens in:


* Een bevriezing tot eind 2006 van de tarieven van de opgedragen dienstverlening die onder het huidige TBS valt


* Geplande liberalisering van de postmarkt in 2007 (onder voorwaarde van volledige opening van de markten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland)

TPG vindt het besluit over het tariefbeheersingssysteem (TBS) onevenwichtig. Het huidige TBS functioneert goed met zeer lage posttarieven voor de consument. De voorgenomen bevriezing van de posttarieven tot 2007 ondermijnt de ondernemingsvrijheid van TPG.

Dit besluit van EZ zal leiden tot een aanzienlijke verdere druk op de winst van de TPG Post organisatie, die zich er reeds met een ingrijpende efficiencyslag op voorbereidt om de effecten van volumedalingen in het postverkeer op te vangen.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker:"Deze stap is onbegrijpelijk, we worden afgestraft voor ons succes. Er is géén enkele reden om het huidige TBS dat goed functioneert, te herzien. Het gerealiseerde rendement van TPG is niet het resultaat van hoge tarieven maar van continue gezond ondernemersschap, innovatie en efficiencyslagen. TPG Post is het meest efficiënte postbedrijf van Europa en de consument profiteert volop mee doordat wij de laagste tarieven in Europa bieden. In 12 jaar tijd is de prijs van een postzegel, gecorrigeerd voor inflatie, met bijna 30% gedaald."

TPG constateert tevens dat het besluit van de Staatssecretaris een gemiste kans is bij het bewerkstelligen van de blijkbaar wel door hem gewenste stabiliteit in de regelgeving voor de Nederlandse postmarkt. Deze stabiliteit heeft TPG nodig om op een faire manier de concurrentie op de Europese postmarkten aan te kunnen en is ook nodig om de Nederlandse markt voor te bereiden op volledige liberalisering. Het huidige besluit geeft TPG weliswaar de gewenste duidelijkheid omtrent het TBS maar ontbeert een integrale visie op de postmarkt waardoor voor het besluit van EZ met betrekking tot de tarieven een context ontbreekt.

TPG juicht toe dat de overheid daarbij haar wens volgt tot volledige liberalisering in 2007, die het postbedrijf in augustus jongstleden aankondigde. Met de daaraan verbonden voorwaarde dat de postmarkten in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland dan ook volledig zijn vrijgegeven, erkent óók de Nederlandse regering het inmiddels Europese karakter van de postmarkt. TPG heeft de uitnodiging aanvaard om deel te nemen aan het overleg dat de liberalisering in detail moet uitwerken.

TPG N.V. verleent wereldwijd, onder de twee merknamen KoninklijkeTPG Post en TNT, een breed scala aan post-, express en logistieke diensten. De onderneming heeft ruim 148.000 medewerkers in 60 landen en is in meer dan 200 landen actief. De omzet in 2001 bedroeg EUR 11,2 miljard, en groeide in de eerste negen maanden van 2002 met 4,8%. TPG N.V. is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt. Voor meer informatie bezoek de website van TPG op www.tpg.nl.



Ingezonden persbericht